Ураган отнесе къщи и мостове (ОБЗОР)

Ураган отнесе къщи и мостове (ОБЗОР) | StandartNews.com

Десетки села без ток. И "Маказа" остана на тъмно
Семейство загуби дома си в Доганово, покрив се стовари върху кола във Вършец

Ураганен вятър отнесе покриви и изкорени дървета. Във Вършец бе обявено бедствено положение. "Беше страшно, не знаехме дали ще преживеем нощта", казаха местните. Семейство в Кърджалийско остана без къща, а много села са без ток.

* Бор запуши входа на блок
* Вятърът спря лифта в Симеоново
* Студ и сняг в понеделник

Ураган отнесе къщи и мостове в Монтана и Кърджали. Силният вятър остави без ток десетки села. Най-много щети нанесе бурята във Вършец. Там в събота сутринта бе обявено бедствено положение. На моменти поривите на вятъра достигнаха скорост от 150 км/ч. Отнесени бяха покриви на къщи. Имаше изкоренени дървета и блокирани пътища. Бурята повали вековни чинари по главната улица на града и в курортния Боров парк. 20-метрово дърво рухна върху улица "Константин Пенев"."Имали сме бури, но такова не е било, такова чудо не сме виждали", каза пред бТВ жена, която живее там. На съседната пряка вятърът буквално отнесе покрив и го стовари върху автомобил. "Всички са уплашени и са в неведение. През нощта в петък беше нещо страшно", разказаха местните.

Ураганен вятър със скорост 30 м в секунда събори постройки, отнесе покриви и прекърши стари дървета, които препречиха много от пътищата в Монтанско, съобщи областният управител Ивайло Петров. Освен Вършец пострадаха и Берковица, Чипровци и Георги Дамяново. В няколко от селата няма електричество заради скъсани електропроводи, липсва и вода заради спиране на тока за помпите на язовир "Среченска бара". Отнесени бяха и няколко стари моста. През нощта срещу събота е бил затворен и пътят към София през старопланинския проход "Петрохан" заради многото нападали на платната дървета и клони. Екипи на областната служба за пожарна безопасност и защита на населението са го разчиствали цялата нощ. "Призори в събота е отворен", каза Петров. Тежко е положението в селата Говежда и Дълги дел от община Георги Дамяново. Движението към тях е блокирано. Областният град Монтана също е засегнат от урагана. На много места има пречупени дървета, които са паднали върху паркирани наблизо автомобили. По улиците вятърът е носил свалени ламарини от покриви, улуци, хартиени отпадъци и клони на дървета. В събота сутринта се наблюдава намаляване на силата на вятъра, което позволява да започнат възстановителни работи, допълни областният управител. В Кърджали също имаше поражения от бурята. Вятърът в Кирковско засегна къща в махала Есковска на 3-4 км до село Дрангово. Отнесен бе покривът и едната страна на сградата. Обитателите, двама възрастни съпрузи на 70 г., отидоха при свои близки в Дрангово, животните на семейството също са подслонени на друго място, съобщи кметицата Ваня Бисерова. Тя сподели, че спасителни екипи на пожарната служба са се отзовали своевременно на сигнала, който е бил подаден през нощта в петък на тел 112. "Потърпевшите от махала Есковска са добре. Отдавна хората не си спомнят толкова силен вятър. Постройката, в която са живели, е стара и не издържала на силния напор. В момента вече имаме ток, бурята утихна, само продължава леко да вали", обясни още Бисерова. 29 населени места в Кърджалийско останаха без ток. Към обяд в съботния ден с прекъснато ел.захранване заради силния вятър бяха и селата Лозенградци, Кирково, Горно Кирково, Шумнатица и Домище в граничната община. Без ток бе и ГКПП "Маказа".

От областна администрация Кърджали информираха, че навсякъде екипите на EVN работят по отстраняване на повредите.

Дончев: Ще помогнем на хората за щетите

За наша радост при ураганния вятър тази нощ във Вършец не е пострадал и един човек. Това каза след обиколка из парка и улиците на най-пострадалия град вицепремиерът Томислав Дончев. Държавата чрез своята междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане ще помогне на общината да преодолее щетите, нанесени от вятъра. Ще помогнем и на частни стопани, чиито покриви на къщите са отнесени.

И вилата на Вяра Анкова засегната от бурята

Повален от вятъра бор полегна върху къщата на Вяра Анкова във Вършец. Спасителен екип умува как дървото да бъде отстранено, за да не разруши дома й. Беше решено да бъде повикана специализирана техника, която да издърпа ствола. В късния следобед във Вършец дойде мощен кран, който започна операция по отстраняването на бора. Къщата, известна във Вършец като вила "Венера", е собственост на майката на Вяра - Иванка. В нея на етажите са настанени и други наследници на първите собственици. Вила "Венера" се намира на централния булевард с чинарите. Строена е в началото на миналия век, когато много софиянци са имали свои вили във Вършец. "Майка й идваше редовно през почивните дни, но Вяра и семейството й сме виждали рядко", споделиха съседи, които също умуваха накъде при нов вятър ще падне наклоненият бор и дали може да се стовари върху техните покриви.

Бор запуши входа на блок

Силният вятър събори бор в Кюстендил. Дървото падна пред входа на един от 15-етажните блокове в града и попречи на хората да влязат в домовете си. На място на улица "Раковска" е изпратен екип "Спасителни дейности", който е отстранил бора. През нощта е имало паднали дървета на територията на селата Ябълково и Гюешево. Те са отстранени от екипи на противопожарната служба. На територията на община Кюстендил няма населени места без електрозахранване. Реките са пълноводни, но няма проблеми, тъй като са под постоянно наблюдение. Община Кюстендил има готовност за незабавна реакция при възникване на проблем, увериха от местната управа.

Студ и сняг от понеделник

Ново затопляне в сряда, опасност от лавини в планините

Облачен и дъждовен почивен ден ни очаква днес. Най-много ще вали в Югоизточна България, предупредиха метеоролозите. По високите западни полета и в Предбалкана дъждът ще преминава в сняг. Следобед валежите ще отслабнат и временно ще спират. Поривите на вятъра обаче ще продължат да бъдат силни. Температурите ще са сравнително високи - между 13 и 16 градуса. В късния неделен следобед вятърът ще отслабне. Времето в планините няма да бъде много подходящо за туризъм. Там ще има значителна облачност, с валежи от сняг, а под 1200 м - дъжд и сняг. Ще духа силен до бурен югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 4 градуса, а на 2000 метра - около минус 1. В понеделник ще застудее. Отново ни очакват валежи от дъжд, но само на отделни места. Студеният въздух през нощта ще донесе сняг по високите полета в Западна и Северна България. Във вторник все още ще превалява слабо в източната половина от страната. В западната ще е без валежи, ще има и разкъсвания и намаления на облачността. В сряда южнякът ще се усили, особено в Източна България. Времето ще се затопли, а валежи не се очакват.

Опасността от лавини се е увеличава заради снеговалежа и силния югозападен вятър. Това съобщиха вчера от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК пред Фокус. Специалистите уточниха, че вероятността от падане на лавини се определя в зависимост от валежите в планините. В по-високите части лавинната опасност е по-висока.

Махат дървета убийци край Петрич

Не само кметове и жители на населени места в община Петрич искат спешното премахване на 130 ореха край пътя от града за село Първомай. Те имат подкрепата и на пътните полицаи. От КАТ разкриха, че в този участък има регистрирани голям брой тежки произшествия, някои от тях със смъртни случаи заради удар в крайпътните дървета. Затова полицаите подкрепят искането, но при едно условие - да не се нарушават съответните процедури и законовите разпоредби, да се вземат съответните мерки дали да се преместят дърветата, или да се отрежат.

Симеоновския лифт спря работа

Обстановката в София е спокойна, но в следствие на ураганния вятър през нощта, който на моменти достигаше 15-20 м/сек, получихме около 100 сигнала за паднали дървета, огради, къщи останали без електричество. Това съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова вчера. През целия ден в събота продължи да духа силен вятър на Витоша. Няколко хижи все още бяха без електричество в събота. Не работи Симеоновският лифт и колите не се пускат до хижа "Алеко", подчерта кметът на София. "Продължава отстраняването на паднали дървета и проверката на други сигнали", допълни още Фандъкова пред Фокус.

Петима ранени в катастрофа

Четири жени и дете пострадаха в жестока катастрофа край Бачковския манастир. Две от ранените са с опасност за живота. Ударът е бил челен, а причина е неправилно изпреварване на завой от страна на 20-годишна асеновградчанка с мерцедес. 2-годишното дете е само с леки одрасквания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай