Цветан Василев се предаде на полицията в Белград

Цветан Василев се предаде на полицията в Белград | StandartNews.com

Белград. Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев се е предал сам на полицията в Белград, съобщи българският му адвокат Константин Симеонов.

"Избрах най-лесното решение", каза Василев при появата си в едно от полицейските управления на сръбската полиция в Нови Белград, цитиран от БГНЕС.

От информацията става ясно, че Василев е бил придружен от свой адвокат и се е предал около 12 часа.

Полицията е била по следите му в последните дни и било въпрос на часове неговото задържане, пише "Дарик". Вероятно Цветан Василев ще бъде изпратен в предварителен арест.

Решението е обмисляно от седмица

Българският адвокат на Василев- Константин Симеонов обяви пред БНТ, че се намира в София и не е пътувал до Сърбия. Той потвърди новината като подчерта, че Василев никога не се е криел.

Симеонов не скри, че преди седмица е имало такава идея.

"Моят клиент се е явил със сръбски адвокат в полицията в Сърбия. В момента е в подготовка за съдебно разглеждане на мярката му за неотклонение по европейската конвенция за екстрадиция", допълни той пред Нова ТВ.

„Той не се е криел никога от властите. В момента, в който някой официално заяви, че ще го търсят в Сърбия, се взе решение", каза още защитникът на Василев.

Процедурата по европейската конвенция за екстрадиция е доста тромава, подчерта Константин Симеонов. Според него всичко да се случи по-бързо, но трябва да има разбиране от страна и на българските власти.

Единственото, което Цветан Василев очаква, е оздравяването на КТБ, обясни Симеонов. Евентуален фалит на КТБ ще бъде с много сериозни последствия за икономиката, предупреди адвокатът.

"Клиентът ми иска да направи всичко, за да се рестартира банката", допълни Симеонов.

Сърбия ще екстрадира Василев в България, съобщи кореспондент на "Дарик". По последни данни България е изпратила искането за издирването на Василев на 15 септември.

Българските власти запазват мълчание

От КТБ коментираха, че нямат информация бившият мажоритарен собственик на банката да се е предавал.

Все още прокуратурата в София и българското МВР не дават никаква официална информация по въпроса.

Според законодателството българските власти имат 18 дни, за да представят доказателства на Сърбия, необходими за екстрадацията на Цветан Василев. Изрично обаче се пояснява, че това може да стане само при съгласието на Василев.

СГС обмисля освобождаване на подуправителя на БНБ

Междувременно днес Софийския градски съд (СГС) ще разгледа искане на Софийската градска прокуратура за отстраняването от длъжност на подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който е обвиняем заедно с Василев по делото за източването на 206 млн. лева от КТБ.

Освен тях двамата обвинения по казуса получиха изпълнителните директори на банката Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова.

---

На 12 септември Софийски градски съд отказа да уважи жалбата на Василев срещу задържането му. Към момента има постановление за 72-часов арест, който обаче не беше осъществен, въпреки намесата на Интерпол.

Константин Симеонов обяви преди дни, че ще поиска промяна на мярката за неотклонение на банкера, за да може Василев да се върне в България. Това трябва да стане, така че да не се пречи на самото дело.

"Всички, които бяха обвиняеми по случая, са вече навън. По тази причина искаме промяна на мярката за неотклонение", подчерта защитникът на Василев. До момента действително в ареста не остана нито един от първоначално задържаните четирима души. По последни данни Василев се намира в Сърбия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай