Трасето на „Струма" към София ще бъде с 3 ленти

Трасето на „Струма" към София ще бъде с 3 ленти | StandartNews.com

Последният участък от магистралата ще бъде готов през 2020 г.

Участъкът на магистрала „Струма" в Кресненското дефиле, за който се реши да е с т.нар. „двойно преминаване" – еднопосочно по съществуващия път към Кулата и по ново трасе източно от дефилето в посока към София, може да бъде завършен до края на 2020 г. Това каза председателят на Агенцията „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров на пресконференция в Камарата на строителите в България, на която беше представен проектът. Лазаров обясни, че в момента се подготвя оценката за въздействие върху околната среда на проекта. Очакванията му са през октомври докладът да бъде внесен в Министерството на околната среда и през ноември да бъде одобрен. След това ще се възложи идейното проектиране, а след него ще бъде обявена процедура за инженеринг – т.е. изготвяне на технически проект и строителство на новата отсечка.

Оптимистичната прогноза, при бързо решаване на обжалванията, е строителството да започне още през 2017 г., каза Лазаров. Когато новото трасе бъде готово, движението временно ще бъде двупосочно по него, за да се ремонтира съществуващият път през дефилето. Реконструкцията ще отнеме по-малко от година, допълни той. За цена на новия проект още не може да се говори, защото не са направени количествени сметки, каза още Лазаров.

По новото трасе източно от Кресненското дефиле се предвижда да има 5 тунела – два с дължина около 350 м и три с дължина по около 1,5 км, каза още Лазаров. Виадуктите ще са 14, от които 10 ще са с височина 30-50 м, а 7 – с около 100 м. Останалите ще са по-малки мостови съоръжения. За високите виадукти ще се мисли за друг тип конструкция заради спецификата на терена, допълни Лазаров. За новото трасе се предвижда да се изгради и трета лента за бавно движещи се превозни средства, тъй като някои участъци ще са с наклони, допълни той. Това ще позволи и двупосочното му използване, докато се ремонтира съществуващият път в дефилето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай