13:14 ч.

15.10.13

2 мин.

2903

7

0

Строят еднофамилни къщи във "Филиповци"

от редактор Румен Пенчев |

Строят еднофамилни къщи във "Филиповци"
Снимка: БулФото

София. В столичния квартал "Филиповци" ще бъдат изградени канализация, водопровод и електричество. Това предвижда проект на Столичната община, според който в квартала ще бъдат изградени нови еднофамилни жилища за всички жители с площ около 40 кв.м за 5 или 6 души, съобщи бТВ.


Общината търси европейски пари за изграждането на къщите по проекта. Жилищата ще бъдат икономични, а за строителството им ще бъдат ангажирани самите обитатели на квартала.


"Ние не можем да си позволим разхищение на публични средства, от друга страна, не можем да си позволим процесите в тези квартали да продължат", коментира пред Би Ти Ви главният архитект на София Петър Диков.


Новите жилища няма да бъдат продавани. Общината се кани да събира месечен наем от ромските фамилии. "Всичко това, което ще се построи, искам да подчертая, че ще бъде общинска собственост. Хората ще бъдат наематели там и като наематели ще трябва да спазват определени правила", подчерта главният архитект.


Предвижда се в обновения квартал да има и две детски градини, а съществуващото училище ще бъде разширено и модернизирано.


Живеещите във "Филиповци" обаче посрещат идеята със смесени чувства. "Дълги години слушаме за интеграция, но тя за нас не е стигнала. От 60 г. сме принудени да живеем в мизерия", коментира един от жителите пред Би Ти Ви. Според мъжа плащането на наем и консумативи няма да бъде проблем за местните.


Според хората обаче фамилни къщи с площ от 40 кв.м ще им бъдат тесни.


Кметът на район "Люлин" Милко Младенов увери, че големи семейства няма да бъдат настанявани в малки постройки. Кметът обясни, че новият модерен квартал ще се изгражда поетапно, като къщите от първия етап ще са на площ от 22 хектара, а вложените в него пари ще са около 8 млн. лв., изцяло осигурени по европейски програми.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 21:53 · 19.10.2013
Ами сигорно е така ако им отпуснат за 60 кв те казват че са 40 кв за да може да остане за хиштниците .българското правителтво е свикнало да живее на нечии чужд гръб
Потребител · 21:45 · 19.10.2013
А не мислители че всеки по свой си начин си се уредил кои магазин кой кафе има от къде да се прехранват. И един ден това всичко се бутне и тия хора какво прават кражбите нарастват обири и тн.по добре да ги накарат да си плащат наем и да бутнат само тия които са разрушени а не всички къщи .има къщи от по 150 кв . М. С тия 40 кв м. Те как мислят с 6 членно семейство.да за да може да си оближат пръстите пак покрай ромите
Потребител · 09:14 · 16.10.2013
Интеграцията не била стигнала до тях? Ами те не я искат! За да се интегрират трябва да го искат ,ама не искат, защото е по-добре да не учиш , да не работиш, да чакаш наготово и да те тъпчат с разни видове помощи ,иначе ще се оплакват от дискриминация!
Потребител · 18:48 · 15.10.2013
Не им трябват еднофамилни, а многофамилни - това първо. Добро попадение е твърдението за "поетапното изграждане" - от еднато страна ше се строят нови, а от другата - ще се възстановяват вече "опосканите".
Бай Мангал · 16:54 · 15.10.2013
За чий подяволите ще строят къщи във Филипините? Като Бонус за това че братята мангусти си плащат редовно тока, водата и данъците ли? Алоооо, Пъдпъдъкова, стегни се малко....и ходи да свириш на мангалски дудуци....
А, само да попитам какво става с детските градини? Или викаш проблема е решен, такива няма да има.
Потребител · 13:48 · 15.10.2013
Дано намерите същите къщи пак след 2 години!
Потребител · 13:33 · 15.10.2013
за братята роми нови къщи и детски градина, а за българите праз лук и бобена чорба! Средствата ще бъдат осигурени по европейски програми и усвоени по български методи - разни кметчета и архитектчета ще напълнят гушата! Гласувайте пак за Фандъкова и районните и кметчета!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент