Спряха митничарски бойкот на Свиленград (ОБЗОР)

Спряха митничарски бойкот на Свиленград (ОБЗОР) | StandartNews.com

Шофьори се жалват от неустойки, опашките на Капитан Андреево се топят

Спряха митничарски бойкот на границата с Турция. 15 униформени бяха изпратени спешно на браздата, за да обработват документите на тировете, които от дни извиват километрични опашки на браздата.

"На Свиленград бойкотират. Нали разбирате, че ако тези камиони се пуснат, без да се проверяват, ще влезе месо, ще влезе и захар, и шоколади, и цигари или каквото и да било". Това заяви премиерът Бойко Борисов на заседанието на правителството. Затова на място са изпратени допълнително 15 митничари от страната, които ще подпомогнат колегите си да проверяват тировете.

Според Борисов във вторник е имало нова операция, при която са задържани около 1200 кашона пълни с контрабанден нарязан тютюн. "Това, образно казано, прави три и половина нелегално влезли тира с цигари", заявява премиерът на заседанието на кабинета.

Тези 2,125 млрд. лева повече в сравнение с миналата година е отпор на сивата икономика, казва премиерът. Според него приходите ще се увеличат. "Какво по-добро този задържан митничар, или задържан граничар, или задържан данъчен, ако ги е давал нагоре, да каже на кой. Сиреч това е най-добрият начин за борба с корупцията. Приходи в държавата, стопяване на сивия сектор", казва премиерът.

Междувременно тираджиите, които висят с дни на километричните опашки на Капитан Андреево, поискаха още един пункт да заработи интензивно по турско-българската граница, за да поеме огромния трафик от камиони. Спедиторите предлагат разтушване на тежкотоварния трафик, като според тях най-евтиният вариант е това да стане чрез разширяване на пункта Малко Търново и разрешение за транзитиране през него и на камиони. В момента през МП Малко Търново се обслужва т.нар. туристически трафик - леки коли и автобуси. Тировете вървят през другите две ГКПП-та Капитан Андреево-Капъкуле и Лесово-Хамзабейли.

Според много от шофьорите с години стаж в системата на международните превози през последните няколко години трафикът на стоки между българо-турската граница се е увеличил многократно. Основната причина за това, според тях, е бързоразвиващата се икономика на южната ни съседка. "Никога не съм вярвал, че ще возя такова огромно количество стока от Турция към Франция преди", коментира един от шофьорите във върволицата по границата Павел Стоянов.
Километричните опашки от последните дни с тирове, които на моменти през седмицата стигаха до 20 км, в сряда се бяха стопили на 7-8 км. Шофьорите обясняват, че документално на българския пункт не се бавят повече, отколкото на турския. И в двете митнически зони проверките траели по 7-8 минути.

Въпреки че представители на превозвачите получиха обещание при срещата във вторник следобед между финансовия министър Владислав Горанов, шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов и министъра на транспорта Ивайло Московски, на която присъстваха и техни представители, че ситуацията ще се нормализира и кризата ще бъде преодоляна, нервите  на моменти ескалираха. "Прекарах повече от два дни по опашки, търпя загуби всеки ден. Имам два камиона, единият го карам сам, но на другия плащам заплата на шофьор. Търпя загуби всеки ден, вече дължа и неустойки за закъснял товар. Кой ще покрие тези загуби?", с гняв и вече изчерпано търпения коментира ситуацията Йордан Бакалов от Симитли.
Шофьорите са недоволни и от чисто битовите условия на пункта Капитан Андреево, който е, меко казано, в ужасен вид. Няма тоалетни, липсва и течаща вода - нещо, което го няма никъде другаде в Европа, коментират турските тираджии. ГКПП-то е и в ремонт, който трябваше да приключи още преди година и половина, но все още продължава.

В очакване на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов превозвачите вкараха и декларация в общинския съвет на Свиленград. В нея те настояха за среща с Танов. Спедиторите са категорични, че ще настояват за отпадане на щателната митническа проверка на българските граничен пунктове при влизане от Турция, още повече за камионите с документи за транзитно преминаване на камиони със стоки за трети държави от Европа. Те заплашиха, че ако продължават опашките, ще пристъпят към по-крути мерки и дори към блокада на границата.

Спипаха 15 000 ампули по 300 евро

Екип на митницата в Лом е задържал нелегална пратка от скъпо лекарство на Дунав мост 2, съобщи Иво Поаков, началник на отдел в митницата. Във вторник микробус, управляван от словашки гражданин, е бил отклонен за проверка по метода за анализ на риска. По документи той превозвал храна за кучета, но под кашоните с тази храна били открити 15 кашона с общо 14 820 броя ампули "Нордитропин симплекс", всяка от по 15 мг активно вещество. Препаратът е хормон на растежа и се използва при възстановяване на мускулна маса. Цената на една ампула е 300 евро. Използва се от спортисти и във фитнес салоните.
Препаратът е произведен в Турция. Митничарите предполагат, че е внесен нелегално. В нашата мрежа този продукт се предлага само от 5 мг.
Митничарите са задържали внесения контрабандно хормон и микробуса. Шофьорът словак не е задържан, настанен е на хотел във Видин.

Засякоха злоупотреба с гориво

На Дунав мост 1 днес работата на граничния пункт протичаше нормално на вход и на изход, а преминаващите се обработваха възможно най-бързо, коментираха превозвачи. От митницата в Русе съобщиха в сряда, че е разкрит неправомерен износ на близо 132 хил. литра дизелово гориво, предназначено за чуждестранен моторен кораб, което не е било коректно маркирано с изискуемите по Закона за акцизите и данъчните складове евромаркери Solvent Yellow 124 и Solvent Blue 79. Високо рисковата операция е била засечена благодарение на наблюдателността и бързата реакция на сектор Разузнавателна информация и анализ на риска /РИАР/. На място е бил изпратен екип, който да провери необичайно големия износ на гориво за зареждането на пътнически кораб. При проверката от данъчния склад представили документи, че стоката е за износ и е маркирана с автоматична маркировъчна система, тъй като се ползва данъчно облекчение. Взетите лабораторни проби обаче установили, че маркировъчното вещество е далеч под задължителното по закон количество, което дава възможност за злоупотреби и използването на горивото не по предназначение. В конкретния случай само спестеният за това количество дизел акциз е в размер на над 85 хил. лв.

Танов инспектира границата инкогнито

Директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов инспектира митническия пункт Капитан Андреево инкогнито днес. Той не се появи до късния следобед на пункта, независимо от искането за среща с него от страна на превозвачите. Около 17 ч Танов все пак заяви пред агенция "Фокус", че колоната от тежкотоварни автомобили на ГКПП-Капитан Андреево се стопява. По думите му до сутринта се очаква опашката от автомобили да премине през пункта и няма необходимост от допълнителни митнически служители за справянето с проблема.
Шефът на агенция "Митници" беше командирован във вторник вечерта от финансовия министър Владислав Горанов заради проблемите по българо-турската граница и натоварен със задачата да се запознае лично със ситуацията, както и да начертае план за излизане от кризата.
Според шофьорите, които с дни висят преди бариерата, проблемите с чакането са заради големия тараш на пункта, вследствие на смяната на софтуера на митниците в края на миналата седмица и заради намалелия митнически състав покрай масовите уволнения от началото на този месец на митничари.
Според агенция "Митници" пунктът Капитан Андреево работи на пълни обороти и в пълен състав на служителите. Нощната смяна, застъпила във вторник вечерта, е обработила 736 камиона в двете посоки - към Турция и на влизане в България, като капацитетът е около 800 камиона, посочиха от митницата.

Марашев редови инспектор от днес

Решават утре как да изберат нов шеф на звеното

Временно изпълняващият длъжността началник на митница Свиленград Стефан Марашев, който съвместяваше поста и с работата си като редови митничар, вече се е върнал към титулярната си длъжност от днес по обед. Той е инспектор в отдел "Митническо разследване и разузнаване" в Свиленградската митница. Свалянето му от поста обяви финансовият министър Владислав Горанов. А като мотив за рокадата беше посочено признанието на Марашев, че не може да се справи с организацията в митницата и овладяването на кризата с чакащите камиони.

До второ нареждане процедурно зад управлението на южното митническо звено застават двамата заместник-началници - Георги Костадинов, който бе разследван за намерени в колата му 1,5 кг хероин, и Юлия Чолакова.
На практика Стeфан Марашев напуска началническия пост в Митница Свиленград за трети път.
Последното му назначение беше в края на февруари с връщането на Ваньо Танов начело на митническата агенция. Тогава

Марашев застъпи на мястото на арестувания за взимане на подкупи Тодор Караиванов. За първи път беше назначен за началник на звеното през 2002 година. Заради обвинението, че е възстановявал акцизи неправомерно, Марашев беше уволнен дисциплинарно шест години по-късно. След това обаче беше оправдан и съдът го върна на поста. Марашев отново изпадна в немилост през 2010 година с гръмналия скандал около незаконните строежи в митничарското село Ставри Димитрово, където има имот. Тогава отстраняването му лично поиска премиерът Бойко Борисов. После се оказа, че постройката на Марашев е сред малкото законни. Премиерът му се извини, но митничарят подаде молба за преназначаването си като редови митничар. При новото си назначение тази година Марашев съвместяваше началническата длъжност заедно с тази на държавен инспектор в отдел "Митническо разследване и разузнаване" в МС. Заповедта на Танов за назначението му изтича на 28-ми този месец. Марашев обаче си тръгва два дни предсрочно заради тежката ситуация на ГКПП Капитан Андреево.

Утре е крайният срок, в който директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов трябва да определи как да бъде избран новият шеф на звеното в Свиленград. Най-вероятно това ще стане по метода "конкурентен подбор" - чрез избор по документи. Това е най-краткият законен начин, обясниха юристи от митниците днес. Другият е да бъде обявен публичен конкурс. Процедурата с конкурс обаче ще отнеме най-малко 2-3 месеца.

Решението как да бъде избран нов шеф на Свиленград пък трябва да вземе друга скандална личност в Агенция "Митници" - шефката на отдел "Човешки ресурси" Елена Кирилова. Заради нея в момента прокуратурата разследва директора Ваньо Танов.

На Кулата проверяват само съмнителните

На българо-гръцката граница при Кулата няма километрични опашки, защото митничарите проверяват само съмнителните камиони.
Контролът за подозрителен контрабанден товар в тировете е троен. Най-напред камионите минават проверка на кантар. Тогава се виждат и важните данни за колите - коя е фирмата превозвач, откъде идва шофьорът, коя е крайната му дестинация. След това екип на Дирекция "Митническо разузнаване и разследване" преглежда багажното на съмнителния камион за "тапи" и тайници за пренасяне на контрабандни стоки. Ако служителите имат съмнение за контрабанда, камионът минава през рентген.
Няма напрежение на митницата в Лом, която обслужва всички гранични пунктове от Брегово до Оряхово.

Тарашат тирове на "Нова Европа"

Опашка от тирове се образува на моста Видин-Калафат. Към обяд в сряда броят на тежките камиони надмина 50, каза за "Стандарт" изпълнителният директор на смесеното българо-румънско дружество за управление на движението по пътното съоръжение инж. Любомир Низамов. Забавянето е заради проверки на граничните служби за нелегален трафик на бежанци. Обикновено на денонощие по моста преминават по 1800 - 2000 автомобила, но през последните дни броят им е намалял, допълни Низамов.

Излишъкът в хазната поне 1,236 млрд. лв.

Към края на месец май се очаква да има излишък в бюджета в размер на минимум 1,236 млрд. лв., казва министърът на финансите Владислав Горанов по време на заседанието на МС. Но излишъкът може да достигне и 1,3 млрд. лв., става ясно от стенограмата на заседанието. Само събраните от митниците акцизи са с 50 млн. лв. повече, посочва премиерът Бойко Борисов. Месец май е третият пореден месец, в който се отчита излишък. Това е най-големият излишък за първите пет месеца на годината от 2008 г. насам, казва Горанов. През първите пет месеца на 2014 г. имаше дефицит от 888,6 млн. лв. Това означава, че бюджетната позиция се подобрява с минимум 2,125 млрд. лв. "Само това да сме направили, си заслужава нервите, заслужава си упреците. Това са пари, които са влезли в държавата, а не в сивия сектор", казва премиерът. Той обаче обяснява, че допълнителните приходи няма да се харчат, а ще се намали планираният дефицит в бюджета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай