Спират закони от страх за протести

ГЕРБ оставя спорния проект за детето за следващото правителство

Спират закони от страх за протести | StandartNews.com

София. Няколко знакови закона на ГЕРБ са стопирани  от страх за протести. След като премиерът Бойко Борисов замрази Закона за горите, направо за следващото правителство ще бъде оставено приемането на новия проект за детето. Срещу него скочиха редица неправителствени организации с аргумента, че дава прекалено много права на държавата да се меси в отношенията родители-деца.

"Не мисля, че краят на мандата на едно правителство е подходящо време за приемане на такъв важен закон, по който сериозната дискусия трябва да продължи", заяви вчера зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова. Проектът трябваше да влезе в парламента през май. Според Симеонова дебатите са се развили в неочаквана посока и са върнали проблема 15 г. назад.

"Появиха се хора, които изразиха странни тези доста агресивно и успяха да манипулират обществените нагласи", каза Симеонова. "Ако сега избързаме да вкараме проекта, има реална опасност той да излезе променен до неузнаваемост и да обезсмисли реформата", добави тя.

Новият закон предвиждаше да регламентира основните права на всички деца и отговорните институции за грижата за тях. В момента законовата база разглежда само децата в риск. Проектът въвежда забрана за изоставяне на деца в домове, както и строги санкции за безотговорни родители. Един от спорните текстове, които предизвикаха притеснения сред някои родителски организации, бе възможността деца да се обръщат към съда заради поведението на своите родители. Отказът от лечение от страна на 16-годишни също предизвика големи дебати.

От два месеца е замразена работата и по законовата промяна в управлението на Сребърния фонд. Намерението на финансовия министър за по-либерално инвестиране на натрупаните средства в него предизвика критиките на Комисията за финансов надзор, БНБ и Европейската централна банка. Според тях влагането на 70% от средствата - 1.8 млрд. лв., в държавни ценни книжа ще изкриви пазара на държавен дълг. БНБ дори призова Дянков да оттегли законопроекта си.

Днес на заседанието на кабинета се очаква премиерът да издаде заповед, според която ГЕРБ няма да приема закони без обществено обсъждане и с подписите на засегнатите страни, участвали в него. "Закон няма да има, докато той не бъде публично одобрен от всички", заяви преди дни Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай