Родните учители - най-бедните в Европа

Родните учители - най-бедните в Европа  | StandartNews.com

Брюксел. Българските учители са най-зле платените сред колегите си в Европа. Те са на дъното заедно с румънските даскали. Това показва доклад на Европейската комисия, публикуван по повод днешния световен ден на учителя.

Докладът няма как да зарадва българските учители на празника им. Въпреки че за миналата година заплатите им са се увеличили с между 7 и 13 процента, те все още са на опашката по възнаграждения в Европа – със средна месечна заплата по-малко от 700 лева, предаде НоваТВ.
  
За сравнение колегите им от Дания, които са начело на класацията, печелят над 10 пъти повече. Ако се обърне заплатата им в български левове, на месец датските учители се разписват средно срещу 10 000 лева. Цифрите показват още, че месечно един учител в Дания, а и във Финландия печели почти толкова, колкото българският му колега за цяла година.

Добри заплати получават и във Великобритания и дори в закъсалата напоследък Гърция – учителите в южната ни съседка получават по 3700 лева средно на месец. Според доклада никъде в Европа учителският труд не е подобаващо заплатен.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай