Птичият грип удари ловците (ОБЗОР)

Птичият грип удари ловците (ОБЗОР) | StandartNews.com

Заради заразения пеликан авджиите няма да гърмят по пернати през уикенда

Общински служители, еколози и полицаи патрулират от днес около бургаските езера заради открития щам на птичи грип. Водните зони се проверяват щателно за мъртви птици. Вече са открити няколко, но според първоначалните данни те са починали от измръзване. Ветеринарните власти са категорични, че място за паника няма. "Става въпрос за единичен случай на заразен с птичи грип къдроглав пеликан. Това е просто една птица. Само за сравнение ще кажа, че в района на Бургас в момента има над 100 хиляди водоплаващи птици. Вирусът е неустойчив, много лесно загива, примерно при измиване на ръцете със сапун или при изпичане или при изваряване на месото. Той е термично неустойчив", коментира д-р Петър Янков, управител на Природозащитен център "Пода".
Той обаче предупреди, че има реална опасност за домашните птици, ако те са държани на открито. Пренасянето става чрез непосредствен допир на два вида птици или чрез изпражненията. Именно затова препоръката е домашните животни да се държат в затворени помещения.

Екипи на общинската служба УКОРС и Регионалното управление на горите тръгнаха от днес по ловните полета, за да предупреждават авджиите да не стрелят по птици. Над 1000 членове на ловни дружинки в Бургас са с разрешителни за сряда и събота, когато са последните дни за лов на пернати.

Мерките спрямо ловците бяха обявени от кмета на Бургас Димитър Николов на заседание на епизоотичната комисия в общината. Тя бе свикана след заповед на областния управител Вълчо Чолаков за обсъждане на спешни мерки, които трябва да се предприемат заради регистрирания случай на птичи грип в местността Пода.

Бургаският кмет заяви още, че ще бъдат изпратени екипи в квартал Горно Езерово заради навика на местни жители да влизат с лодки в езерото Вая и да събират замръзнали или ранени птици за храна. Инкубационният период за развитие на вируса е между 14 и 21 дни. Вирусът от намерения умрял къдроглав пеликан е с висока патогенност и е изпратен за допълнително изследване в европейска лаборатория, съобщи още Николов. Той допълни, че няма място за паника, но трябва да се спазят стриктно всички мерки по превенция.

Определена е 10-километрова зона, в която се въвеждат специални мерки и изисквания. В нея влизат: Бургас, селата Димчево, Твърдица, Маринка, Черни връх, кв. Горно Езерово, комплекс "Меден рудник", кв. Лозово, местностите Пода, "Узунгерен", поддържан резерват "Атанасовско езеро", "Бургаски солници", "Вая" и устието на река Изворска.
Под засилен контрол са и трите птицеферми на територията на община Бургас - Маринка, Горно Езерово и местността Шилото. На собствениците им са издадени предписания с мерките, които трябва да спазват и най-вече да не пускат птиците на открито.

Открит е и горещ телефон - 0879 945 224, на който ветеринари от ОДБХ ще дават информация на хората и ще приемат сигнали за умрели птици. Сигнали се получават и на дежурните телефони на Община Бургас, както и на телефон 112. В момента няма пряка опасност за здравето и живота на хората. Тя може да се появи само в случай на мутация на вируса, припомниха експерти.

Втори мъртъв пеликан стресна Старозагорско

Сигнал за мъртва птица в Старозагорско разбуни духовете и породи съмнения за нов случай на птичи грип след Бургас. Сигналът е бил получен на "зеления" телефон в старозагорската екоинспекция от дежурния в община Раднево около обяд в сряда. Веднага след това санитарните инспектори са прибрали птицата. "Става дума за къдроглав пеликан, намерен в района на язовир "Овчарица" в комплекса "Марица-изток", съобщи шефът на областната дирекция по безопасност на храните Дамян Миков. Мъртвият пеликан е бил открит край брега от местни рибари. Тялото на мъртвата птица е било изпратено в референтната лаборатория на Държавната агенция по безопасност на храните в София за вирусологично изследване още в сряда след обяд. "Резултатите ще станат ясни най-рано в петък", посочи шефът на старозагорската дирекция Миков. Той добави, че по главата и тялото на пеликана имало рани, които може да са причинили смъртта на птицата. Докато не бъдат обявени обаче резултатите от вирусологичното изследване, съмненията за птичи грип оставали.

В Сребърна не са засегнати от вируса

В района на езерото "Сребърна" не са открити мъртви птици. Екопатрули на РИОСВ в Русе обикалят ежедневно край водоемите покрай Дунав, където има голяма колония с пеликани. В момента езерото край Силистра е замръзнало и птиците са го напуснали заради леда, който им пречи да си намират храна. Единични екземпляри от защитения вид скитат покрай водоемите около Дунав в търсене на храна. От РИОСВ в Русе съветват гражданите, ако открият мъртва птици, да не я докосват и да алармират веднага ветеринарните власти.

Кметове броят кокошки и гъски

Заради опасенията за птичи грип в Бургаско категорично се забранява и коленето на домашни птици. Кметските наместници по места са длъжни да започнат преброяване на домашните пернати във всички къщи и да предоставят данните на ветеринарните власти.
Със заповед на областния управител се забранява превозването на домашни птици, както и търговията с месо и месни продукти от домашни птици.
Стопаните са задължени също да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват кокошки и гъски. Забранява се провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици в област Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай