Порои и ураган идват още днес

Порои и ураган идват още днес | StandartNews.com

Чакат сняг и преспи през уикенда, обявиха жълт код в цялата страна

Порен дъжд, бурен вятър и ниски температури. Зимата се завръща с пълна сила, като още от петък в Западна България ще завали силно и постепенно валежите ще обхванат и централните части на страната.

Най-много дъжд се очаква в Родопите - 30-40 л/кв.м. Особено тежко се очаква да бъде положението в Смолян, където е обявен оранжев код. В северозападните райони валежите от дъжд постепенно ще преминат в сняг. Снежна покривка се очаква и в София за съботния ден. Температурите също ще паднат значително, като ще се задържат около нулата. След това рязко обаче термометрите ще ударят минусовите градуси, което предвещава опасност от заледявания. Единствено в най-южните райони на страната температурите остават високи, до 10-12 градуса и ще вали силен дъжд.

Освен всичко друго ще е и много ветровит днешният ден. Източният вятър ще е силен, на моменти и бурен, с пориви до 80-90 км/ч. Петъчната нощ ще е особено мразовита, тъй като леденият дъжд ще премине в сняг, придружен със силен вятър. Тази комбинация предвещава виелици, навявания и усложнена пътна обстановка. Източният вятър ще се усили и временно ще е бурен, като вечерта ще отслабне, ще се ориентира от север-североизток и с него ще започне да прониква по-студен въздух. В Източните Родопи и по долината на Струма и Места вятърът ще е от юг.

Максималните температури ще са в широки граници - от около минус 2 градуса в Северозападна България до 12 в крайните южни райони. Над планините ще бъде облачно в масивите от Западна и Централна България с валежи от сняг, под около 1400 метра и в Родопите от дъжд и сняг. По Черноморието ще бъде предимно облачно със силен и бурен източен вятър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай