Омбудсманът: Чиновниците ни са надменни

Майка се жалва на Константин Пенчев, че плаща парното на сина си

Омбудсманът: Чиновниците ни са надменни | StandartNews.com

Варна. Администрацията в България на всички нива е недостъпна и надменна. Това заяви във Варна националният омбудсман Константин Пенчев. Общественият защитник посочи, че на по-ниско ниво, където има достъп до чиновниците, на хората се гледа като на досадни просители, които само искат нещо. „И ние, чиновниците, едва ли не им хвърляме по нещо и трябва да ни се дължи благодарност за това. Това е абсолютно погрешно, защото администрацията е създадена да помага на хората, а не обратното", коментира Пенчев. Той уточни, че проблемът може да се реши постепенно, с натиска на гражданите. „Хората трябва да знаят, че те са господарите, те ни дават заплатата и мандата. Рано или късно трябва да се научим да уважаваме хората, защото работим за тях", отбеляза омбудсманът.

Най-често обаче гражданите се оплаквали от монополистите. Пенчев определи това като нармално, тъй като става въпрос за битови проблеми, с които всеки от нас се сблъсква всеки ден. „Проблемът на монополистите е, че няма яснота в това какво консумираме и какво плащаме. Когато няма яснота, всеки си мисли, че му надписват сметката, дори и да не е така", смята националният омбудсман.

Напоследък са зачестили жалбите срещу мобилните оператори заради сделките от разстояние, при които предимно пенсионери биват подвеждани да подписват нови абонаментни планове. „Подобни търговски практики са неморални. С помощта на дребния шрифт и неясни клаузи да се трупат печалби за сметка на пенсионери е неморално", посочи Константин Пенчев.

Много били и жалбите срещу съдилищата. В тях омбудсманът обаче не може да се намеси заради независимостта на съдебната власт. Референдумът за изграждането на втората българска атомна централа също не бил в правомощията му, защото касае решение на Народното събрание.

Константин Пенчев посочи, че жалбите до него миналата година са били 5530. Със същото темпо вървят и тази година. Имало и странни оплаквания. Майка се жалвала на омбудсмана, че синът й е безработе Вкъщи само тя плащала парното и искала съдействие и той да плаща своя дял.

Константин Пенчев имаше временна приемна във Варна по инициатива на гражданското сдружение ДНЕС, което организира и обществена дискусия „Администрацията  – длъжник на гражданите”. Първата жалба дойде от възрастна жена. Тя се оплака, че няма канализация в кв. ”Виница”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай