Нова мода - депутати на село

Нова мода - депутати на село | StandartNews.com

Депутатската ваканция е в разгара си. Народните избраници са в почивка до 28 август, когато отново се събират, за да коват закони. Седмица по-рано обаче повечето се прибират в София и започват да се стягат за трудовия делник. Повечето партийни централи са поставили точка на ваканцията около 20 август. Дотогава обаче законотворците ще са в прегръдките на безметежно лято. Голяма част от тях очаквано са избрали да са на море, най-често гръцкото, но някои правят изключение, прибирайки се на... село. Идилията на чистия въздух, природата и спокойствието са все по-търсената отмора от тях.

Генерал ще бере зарзават

Сериозна земеделска задача си е поставил депутата от АБВ, председател на комисията по отбрана и бивш началник на Генералния щаб на Българската армия ген. Михо Михов. Той ще прекара цялото лято в родното си село Сенник. Сгушеното в троянския Балкан селце освен спокойствие, ще предложи на депутата и да прибере богат урожай от всичко, което е засадил и отгледал. "Обичам да се връщам там, за да събирам сили", каза пред "Стандарт" генералът. Въпреки че присъства в номинациите за президент (от структурите на БСП той събра повече гласове от Първанов и Калфин взети заедно), Михов не смята да се включва в нова битка. "Благодаря за доверието, но няма да съм част от кандидатпрезидентска двойка", категоричен бе той.
На село се завръща и депутатът от Патриотичния фронт, зам.-председател на бюджетната и член на правната комисия Емил Димитров-Ревизоро. Той ще се насочи към село Караш, община Роман. Неговото лято няма да е толкова идилично. Вместо да се припича под жаркото слънце на Северозапада, той ще бие плоча в къщата, в която живеят неговите родители. "Чакат ме трудови делници", с усмивка обясни той. Колегата му по партия Доц. Милен Михов ще развежда приятели от Германия по старите български територии в Македония. Маршрутът им включва основно Охрид, Битоля и малко Скопие. В Охридското езеро ще се пробва да лови и риба.
Патриотично го раздава бившият лидер на БСП и номиниран за кандидат-президент на левицата Михаил Миков. Той ще раздели почивката си между родната Кула и българското Черноморие. Задължително със семейството си, защото за него е приоритет да бъде повече време с децата си. Докато бе председател на социалистическата партия, не е могъл да им отдели времето, което иска.

Професор пише книга в софийския пек

В задушна София остава атакистът проф. Станислав Станилов. Историкът очаква да бъде издадена втората част от книгата му за новия османизъм и българите и се готви да пише още една, отново на съвременна тема. Ще отскочи и до Плиска, където предишното лято ръководеше археологически разкопки.
Някои ще съчетаят почивка в родния край и морския бриз. Това са късметлиите от Благоевградския избирателен район. Така независимият Муса Палев ще летува в родния Бабяк, но ще отскочи и до Катерини, любима негова дестинация вече няколко години.

В ГЕРБ избират между бг курорти и Гърция

Макар да му се налага да прекоси цяла България, видинският избраник Владимир Тошев (ГЕРБ) ще редува почивка в родния край с ваканцуване в Гърция. Избрал е да е на стотина километра от Солун. Според Тошев в Гърция има по-добри услуги, по-добро обслужване, по-спокойни плажове, без никакво плащане, за разлика от нашето море. Ще обърне гръб на черноморските плажове, защото те вече са средище на всякакъв друг вид туризъм, който не свързва със спокойствие - алкохолен и дискотечен. "Бил съм на прекрасен плаж на Свети Влас, а там от шума на Слънчев бряг не може да се спи, дори с качествена дограма", споделя той.
За разлика от него съпартийците му Георг Георгиев - лидер на младежкото ГЕРБ, и Ирена Соколова, зам.-председател на комисията по култура, залагат на българското. "От 10 години ходя на почивка само в нашите курорти", твърди Георгиев. Тази година е заложил на Созопол. Предпочита да стимулира родната туристическа индустрия, надявайки се по този начин да даде пример на своите връстници. Соколова отива по на север. Ще съчетае приятното с полезното - почивка със семейството си във Варна, а след това ще бъде патрон на закриването на премиерния оперен маратон в Летния театър.

Депутатите от ДПС - на Лимнос и Лефкада

Повечето депутати от ДПС също са се насочили към Гърция. Митхат Метин ще прекара почти целия август на остров Лимнос. Там ще кара сърф със семейството си, защото ветровете били по-подходящи, отколкото например на Лефкада. Българското няма да им липсва - базата е българска, учителите и собственикът също. Зам.-председателят на ДПС Янко Янков ще раздели времето си между родния Сливен и Халкидики. Колегата му Алиосман Имамов също ще редува почивка при родата с екскурзия до гръцкото крайбрежие.

Реформаторите с кемпер

Напук на ангажимента си като политически лидер, който трябва да мисли стратегии за президентския вот, Радан Кънев (ДСБ) вече отпраши за Хайделберг. "Ще прекарам няколко дни с детето и жена си на гости на сестра й, която живее там над 10 г.", каза той в последния работен ден на парламента през юли. Стартът на европейската обиколка бе даден на 1 август, когато фамилията даде газ на модерен кемпер. За приключението си Радан Кънев осведоми всички през фейсбук. Повече почивка няма да може да си позволи. Надеждата му е да открадне някой августовски уикенд в планината. Другият съпредседател на реформаторския блок Найден Зеленогорски разполага с по-малко свободно време, бидейки ръководител на предизборния щаб. Той ще води заседанията на изпълнителния съвет в търсене на подходящата кандидатура на блока за вота наесен. Ще си позволи обаче 4-5 дни със семейството си на Южното Черноморие.
Първият кандидат-президент от парламентарно представените партии - лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, ще спази традицията да изкара кратка ваканция в любимия Балчик.

Премиерът и министрите му - в Евксиноград

В началото на август премиерът Бойко Борисов отседна в правителствената база "Евксиноград" в любимия си пристан - Слънчевото бунгало. Луксозната къща се намира на самия морски бряг, разполага със собствен плаж, басейн и барбекю. До него по стръмното се слиза с открит асансьор. Носи името си заради близостта с една от най-големите реликви на там - слънчевия часовник. Той е подарен от кралица Виктория на царската фамилия. "Нека другите да отброяват бури и дъждове, аз ще броя слънчевите часове", гласи надписът на уникалното устройство.
Борисов ще почива и в голф комплекса "Лайтхаус Голф Ризорт" в Балчик.
В Евксиноград ще отморява също зам.-председателят на партията Цветан Цветанов. Програмата му включва и посещение на Летния театър във Варна на пети август. Тогава Веселин Маринов ще отбележи с грандиозен концерт 35 години на сцената.
Тен в държавния курорт ще събира също министърът на туризма Николина Ангелкова, която е там със семейството си. В държавната база ще ваканцуват още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на земеделието Десислава Танева и на транспорта Ивайло Московски. Традиционно в Евксиноград почива със съпруга и сина си председателката на парламента Цецка Цачева.
Правителствената база там предлага луксозни условия и гарантира спокойствие на родните управници, защото държи надалеч любопитните хорски погледи.
Кулинарната листа на главния готвач Ивайло Господинов се сменя на две седмици, за да осигури комфорта на важните гости. За това лято на почит са специалитетите шницел по виенски и лаврак по гръцки. Вкусните порции струват по 11 и 21 лева.
Предлагат се и прекрасни гозби от тиквички, патладжан с риба или пилешко месо. Цените им варират между 15 и 20 лева. Сред по-засуканите ястия са тигрови скариди със сусам, а винените еликсири от дворцовата изба са на стойност между 10-14 лв.
Водните атракции за държавните мъже в правителствената резиденция са много. Сред тях са сърф по пет лева и водно колело по десетачка. Час игра на тенис корта пък струва 15 лева. За съпругите и децата е най-хубаво да се отдадат на невероятните разходки във величествения парк, ширнал се на 550 дка и изобилстващ от уникални дървета, цветя и храсти. Там се открояват вековните кедри - калифорнийски и хималайски, за които познавачите твърдят, че имат излъчване на отрицателни йони, които въздействат положително на тонуса и дават енергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай