Музеят за история на София домакин на Европейските дни на наследството

Музеят за история на София домакин на Европейските дни на наследството | StandartNews.com

Музеят за история на София ще бъде домакин на серия от инициативи в рамките на Европейските дни на наследството (31 октомври-2 ноември 2014 г.).

Европейските дни на наследството ще бъдат официално открити на 31 октомври 2014 г. от 17:30 ч. в сградата на Музея за история на София (пл. Бански 1, бившата Централна минерална баня). Ще бъдат представени две изложби. Първата е озаглавена „Хроника на едно забележително съзидание". Тя е посветена на историята на Централната минерална баня и нейното здание. Втората ще покаже курсови проекти по ландшафтна архитектура на студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Освен това посетителите ще имат възможност да наблюдават мултимедийна презентация за Владимир Димитров-майстора.

Програмата на събитието включва още: конференция на тема "Да опазим нашето културно наследство. От Париж до София" и възможност за включване в организирани маршрути, акцентиращи върху сгради, паркове и градини, които са част от културното наследство на столицата.

Денят на народните будители – 1 ноември, ще бъде отбелязан в рамките на Европейските дни на наследството със специално подготвен маршрут по Алеята на бележитите българи в Борисовата градина. Същевременно, археологическото ниво на базиликата Света София ще е с безплатен достъп през този ден.

Основната идея на Европейските дни на наследството е да предоставят възможност за посещение на забележителности с огромна културна стойност, които в ежедневието остават недостъпни за широката публика. Инициативата води началото
си от 1984 г., когато за първи път се организира във Франция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай