Казаци издигнаха 9-метров кръст в Балкана

Казаци издигнаха 9-метров кръст в Балкана | StandartNews.com

Велико Търново. Кметът на Елена Дилян Млъзев и президентът на фонд "Закон, справедливост и милосърдие" Вадим Поспелов откриха Мемориалния комплекс „Казашки кръст" в местността „Ръта" край с. Долни Марян на Трети март. На церемонията присъстваха и проф. Вадим Поспелов – президент на фонд "Закон, справедливост и милосърдие", Владимир Гундаров – председател на Надзорния съвет на фонд "Закон, справедливост и милосърдие", Игор Илингин – търговски представител на Руската федерация в България.

 

Пред паметника за пръв път бе извършен ритуал по връчване на знамената на четирите казашки окръга в България от старейшините на техните последователи. Георги Владев награди с почетни ордени всички допринесли за построяването на мемориалния комплекс – представители на фирмата изпълнител, кметът на община Елена, представители на фонд "Закон, справедливост и милосърдие" и членове на „Единен казашки съюз". Мемориалният комплекс е в памет на загиналия в сражение трети ескадрон на 13-и Орденски полк край с. Долни Марян.

 

Параклисът и 9-метровият каменен кръст, са изградени по проект, финансиран от президентския фонд на Русия „Закон, справедливост и милосърдие".

 

"Каменният кръст ще увековечи завинаги подвига на ген. Домбровски и загиналите руски войници в освободителните боеве за Елена и еленския край", каза Владев. В признателност на геройски загиналите за свободата на България бяха положени цветя и венци от името на фонд "Закон, справедливост и милосърдие" – Русия, сдружение „Единен казашки съюз" - България, община Елена, Върховен атаман на съюза на казашките войски в Русия и чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай