Каролев: Парите от частните фондове няма да увеличат пенсиите

Каролев: Парите от частните фондове няма да увеличат пенсиите | StandartNews.com

След предаването възникна тежък спор, довел до сблъсък между президента на КНСБ и Владимир Каролев

София. „Голяма част от ромското население никога не се осигурява, а когато навърши определената възраст получават социална пенсия от бюджета на НОИ. Парите, които са във тези частни пенсионни фондове и които са малко, ако се вземат ще идат в големия кюп, но това няма да увеличи пенсиите". Това каза Владимир Каролев, съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски пред Нова ТВ.

Икономическия и финансов експерт Мика Зайкова от своя страна обясни, че ако тези пари се вземат и отидат в НОИ, те ще бъдат по лични партиди.

По думите й НОИ ще взима за управлението на тези пари 5%, а частните пенсионни фондове взимат между 20 и 25%.

Каролев обвини Мика Зайкова в лъжа, че пенсионните фондове взимат между 20 и 25% и допълни, че държавата не може да управлява парите на работещите по-добре от частните фондове, на които това им е работата.

„Така хората ще имат избор дали да отидат в НОИ, или в частен пенсионен фонд. Пенсионните фондове взимат наготово тези пари и не се състезават помежду си", аргументира се Зайкова. Финансистът веднага отвърна, че това не е така, тъй като има много фондове, всеки избира кой фонд да му управлява парите, а освен това на края на годината можеш и да се преместиш в друг пенсионен фонд.

„Не искам да си дам парите на НОИ и не искам да получавам държавна пенсия", каза Каролев. По думите му НОИ е едно огромно обещание.

„За да има достойна пенсия не се иска само да увеличаваш години, възраст и стаж, а се иска да има политика по доходите, да има пазар на труда като хората и да има реформирана образователна система", заяви Зайкова.

„Надявам се, че всеки разумен човек няма да разчита на НОИ и ще спестява", надява се Каролев. Той предложи не само да не се намаляват вноските в личните пенсионни сметки, а дори да се увеличат. Според него хората не трябва да разчитат на социална пенсия.

Няма друга държава в ЕС, в която косвените данъци от данъчните приходи да са близо три четвърти от данъчните приходи. Което значи, че косвените данъци пълнят хазната и от тях плащаме всички разходи. В това число и 5 млрд. лв. от 9-милиардните разходи, които има държавното обществено осигуряване. Този модел на финансиране води до тотална несправедливост". Това заяви от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му, за да се балансира НОИ, трябва плавно и полека да възстановим 7 процентни пункта на осигуровките. Това означава вдигане на осигурителната база и на вноските, обясни Димитров, цитирайки доклад на Световната банка. Той се обяви за излизане на светло на доходите.

„В България към края на третото тримесечие има наети 2 250 000 души. От тях 550 000 са на бюджетна издръжка. В страната има 2 181 000 пенсионери, а 2 681 000 пенсии се получават общо. В същото време пенсиите за инвалидност са 909 000 – все едно че е имало война. За последните години средната продължителност за получаване на пенсията е нараснала с 5 години. Затова има и повече пенсионери, отколкото заети. Средната възраст за пенсиониране у нас е 56,9 години, докато в ЕС тя е 61,5 години. При това положение няма как да има високи пенсии – икономиката е смачкана и няма кой да пълни фондовете", заключи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

След предаването възникна тежък спор, довел до сблъсък между президента на КНСБ и Владимир Каролев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай