Качват военни карти в нета

Качват военни карти в нета | StandartNews.com

Всички карти, направени от Военно-географската служба към Министерство на отбраната ще бъдат качени за свободно ползване в интернет. Инициативата е по ОП "Административен капацитет", финансирана от Европейския съюз. Тя е част от създаването на електронно правителство и ще даде свободен достъп до пространствената информация на службата.

Гражданите ще могат да ползват топографски карти по стандартите на НАТО, административни, пътни, геоложки карти, както и подробни такива на градовете. Сред по-специализираните данни достъпни ще са аеронавигационни карти, 3D симулиране на релефа, нивелация, включително високоточна, определяне на магнитна деклинация на страната, държавната геодезическа и GPS мрежи. В създадения за целта сайт ще бъдат достъпни и сателитни и самолетни ортофото изображения, които ще включват наименования на населените места и високи обекти. Най-интересни може би ще са стари архивни карти от създаването на Военно-географската служба през 1891 г. с указ на Фердинанд I.

Сред целевите ползватели ще бъдат всички министерства, областни администрации, общини, БАН, посолства, учебни заведения, болници, както и фирми, посочи Габриела Пенчева, ръководител на проекта и директор на дирекция "Финанси" към министерството.

Сайтът трябва да е активен юни месец догодина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай