22:00 ч.

05.02.12

2 мин.

5963

0

0

Качваме в самолета до 3 литра ракия

от Таня Киркова |

Качваме в самолета до 3 литра ракия

Пада ограничението за 100 мл течности в ръчния багаж

Снимка: Интернет

София. Домашна ракия в бутилка до 3 литра ще може да се качва в самолета. От април 2013 г. отпада ограничението авиопътниците да носят в ръчния си багаж шишенца с течности до 100 милилитра, научи агенция Стандарт Нюз. Така спокойно ще можете да вземете в ръчния си багаж до 3 литра домашна ракия, армаган за роднини в Америка, или пък за лечение на страх по време на самия полет.

Новите правила ще влязат в сила, когато европейските летища въведат в експлоатация нов високотехнологичен скенер, който може да хване взривни вещества във всяка течна субстанция. Изобретението на британската компания Cobalt Light Systems вече е тествано успешно в няколко летища и Европейската комисия е одобрила използването му, съобщи руският сайт bulgarian.ruvr.ru. Това ще позволи на пътниците в самолетите да качват свободно течности на борда. Ограничението е само едно - бутилката не трябва да съдържа повече от 3 литра.

Така дори да пътувате само с ръчен багаж на екскурзия или командировка в чужбина, ще може да купите от града бутилка от местното вино и да го донесете на роднините си. В момента такива подаръци може да се купуват само от фришоповете на летищата или да се пренасят в куфарите, които стоят в товарното помещение на самолета. Новият скенер ще бъде въведен в експлоатация през април 2013 г., поне в някои от най-големите летища в Европа. Летище София също ще въведе модерния рентген. От европейските регламенти произтичат задължения да се обнови рентгеновото оборудване за проверка за сигурност, каза за "Стандарт" изпълнителният директор на летище София Веселин Пейков.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент