И омбудсманът се самосезира за насилието на протеста

Пенчев пита Йовчев за трудовите права на полицаи

И омбудсманът се самосезира за насилието на протеста | StandartNews.com

София. Омбудсманът Константин Пенчев се самосезира за насилието на протеста във вторник срещу сряда. Той последва прокуратурата и образува проверка по собствена инициатива.

Пенчев е изпратил писмо до вътрешния министър Цветлин Йовчев, съобщиха от кабинета на омбудсмана. В него Пенчев пише: „от кадрите, разпространени в средствата за масова информация и интернет, е видно, че по време на протеста граждани са получили различни наранявания. Има данни и за счупени камери на журналисти" и защитава протестиращите граждани.

Дали са гарантирани трудовите права на служителите на МВР, пита Йовчев омбудсманът Константин Пенчев. Междудневна и седмична почивка в установения минимален размер, отчетност и заплащане на извънредния труд, трябва да бъдат гарантирани на униформените, които повече от 40 дни работят на протестите.

„С оглед на събирането на всестранна и пълна информация по случая омбудсманът настоява министърът да извърши проверка и да отговори на следните въпроси: Какви превантивни действия по повод на протеста са предприети от страна на органите на МВР? Употребени ли са сила и помощни средства от страна на полицията и жандармерията спрямо протестиращи граждани и кои обстоятелства са наложили употребата на такава сила? В случай на употреба на сила и помощни средства – доколко това е било "абсолютно необходимо" и доколко е следван принципът на пропорционалност при употребата им? Какъв е броят на пострадалите лица?", пише още в съобщението на кабинета на омбудсмана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай