Германия ни връща бежанци

Всеки трети чужденец иска да пътува за Берлин, връщат ни ги по пръстовите отпечатъци

Германия ни връща бежанци | StandartNews.com

Берлин. Германия започна да връща бежанци в България, научи "Стандарт". Става дума за група от десетина чужденци, които не са успели да намерят работа и подслон в Берлин. Всички те у нас са получили статут на бежанци, с който са успели да заминат за Западна Европа. Според международните конвенции обаче, ако чужденците не намерят работа и подслон в рамките на 3 месеца, държавата приемник (в случая Германия, бел. ред.) има право да ги върне в страната, от която са получили документ за статут. Дори и бежанците да не пазят документите си, всички те имат пръстов отпечатък, взет на границата на Европа, от която са влезли в съюза. Базата данни е отворена за всички държави и справка в нея показва кой бежанец откъде е получил документ.

Сирийците, търсещи убежище в България, искат, след като получат документ, да се установят в Германия. Според тях това е страната, даваща най-голяма възможност за работа. По данни на сирийски организации у нас всеки трети техен сънародник, взел документ от България, заминава за Германия.

Освен информациите за бърза и доходна работа сирийците намират много приятели или роднини в Германия, разказват самите те. "Имам братовчед в Берлин, от 2 месеца чакам разрешение за пътуване и когато го получа, веднага се качвам на рейса", разказа 33-годишният Махмуд. Той твърди, че повечето от познатите му в лагерите във "Военна рампа" и "Овча Купел" имат спестявания, които не харчат в България, тъй като пазят за "устройването си в друга западна държава в ЕС".

54-годишният хирург Али пък твърди, че в България от Сирия идват основно хора от по-ниските прослойки на обществото, които обаче също имат спестявания от порядъка на 3000 - 5000 долара. Именно заради това те ставали лесна мишена за каналджии или контрабандисти. Мафиотите искали по 700 долара на член от семейството, за да ги доведат до столицата. С обещания те да получат статут и да бъдат настанени в бежански лагери с добри условия, сирийците ставали жертва на бандитите.

Костинброд пък е станал нещо като сборен пункт за хората, които искали нелегално да преминат границата ни със Сърбия и така да се отправят към Западна Европа. Статистиката сочи, че в нощта срещу вторник едва 18 сирийци са били засечени да преминават нелегално границата ни с Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай