Египетският Индиана Джоунс пита за Долината на царете ни

Египетският Индиана Джоунс пита за Долината на царете ни | StandartNews.com

Ученият, опровергал версията за убийството на Тутанкамон, стана доктор хонорис кауза в НБУ

Д-р Захи Хауас откри прилики между съвременниците на фараоните и траките

Световноизвестният египтолог и изследовател на мумията на Тутанкамон - д-р Захи Хауас, е в София. Той пристигна за поредицата събития, свързани с отбелязването на 90 години от утвърждаването на дипломатическите отношения между Египет и България. Честванията ще се проведат под егидата на посланика на Египет у нас г-жа Манал Ел-Шинауи.
Д-р Хауас е много известен по света след участието си в документалните поредици на "Дискавъри", "Хистъри ченъл" и "Нешънъл джиографик", свързани с Древен Египет. Често го наричат "египетския Индиана Джоунс". Ученият се смята за първооткривател на гробовете на строителите на пирамидите в Гиза, както и на Долината на златните мумии в Бахария. Ръководител е на екипа, изследвал в детайли мумията на Тутанкамон, а през 2010 г. опровергава версията, че най-популярният фараон е бил убит. Д-р Захи Хауас е бивш министър на министерството на Антиките на Египет /Египетска служба на древностите/. Той е директор на разкопките в Гиза, Сахара, оазиса Бахария и Долината на царете. Вчера, по предложение на Българския институт по египтология към Нов Български университет, д-р Хауас получи високото признание доктор хонорис кауза. То му бе връчено от египтолога и бивш министър на образованието проф. Сергей Игнатов. "Ще се радвам да се включа заедно с българските си колеги в разкопките на "Долината на българските царе", заяви египтологът. И добави, че има много общо между древните египтяни и траките. "Те имат сходства и по отношение на начина на живот, и в някои традиции, дори в писмеността. Тракийските йероглифи са силно повлияни както от древноегипетските, така и от древногръцката писменост. Дори това потвърждава връзката между народите ни", посочи д-р Захи Хауас. Известният египтолог получи специален подарък от главния редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова - книгата "Чудесата на България", с пожелания да бъде заинтригуван от нашите древни артефакти, които да го върнат отново в страната ни.

Туристите ще спасят паметниците ни, приходите от тях отиват за реставрация

Мечтая да открия гробницата на Антоний и Клеопатра

Изгоних Бионсе от Сфинкса, казва д-р Захи Хауас

- Д-р Хауас, има ли реална опасност пирамидите да бъдат заличени от ИД, от радикалните ислямисти или от братята мюсюлмани?

- В Египет няма ИД, или както ние ги наричаме - "Даеш". Така че със сигурност мога да заявя, че няма опасност за пирамидите. Египет е много силна и стабилна държава. Никога няма да позволим да се посегне на пирамидите! Но това, което направиха "Мюсюлманските братя" с нашето културно наследство, беше престъпление. Те унищожиха изцяло един музей, като човечеството загуби 1500 артефакта, изгориха две древни църкви и унищожиха ислямския музей в Кайро. Едва 17 обекта бяха опазени от вандалщината им. Но ако сравним това, което изтърпяхме ние, с това, което "Ислямска държава" направи в Ирак, може да се каже, че сме минали тънко. Оттам терористите изнесоха 15 000 артефакта. С булдозер сринаха всичко! Разрушиха всички артефакти в Либия, сравниха със земята древните паметници на Сирия и Ирак. Да не говорим колко много древни ценности са разграбени и продадени, а с парите се купуват оръжия за нашето унищожаване.

- Към кого бихте отправили апел за опазване на пирамидите към Обама или към Путин? Доколко ми е известно и двамата сте ги развеждали из пирамидите.

- Нито към Обама ще се обърнем, нито към Путин. Те не могат да ни помогнат, ако ние не си помогнем сами. Египтяните трябва да имат съзнанието да опазят историята си и ценостите си. Отново ще повторя, че пирамидите не са застрашени.Хората трябва да изградят навици и познания за опазването на историческото си наследство. Най-вече се отнася за страните , където в момента има конфликт. В Бахрейн в момента е създаден център ръководен от Мунир Бушнака под егидата на ЮНЕСКО за обучение на кураторите. Там се провежда обучение на археолозите и историците как да скриват съответните обекти. Например, да се изкопае яма на пет метра дълбочина и там да се заровят ценните предмети.

- Повлиян ли е туризмът от политическите размирици?

- Безспорно има влияние. Всички археологически обекти и хотели както в Луксор, така и в Асуан, Кайро и другите стратегически градове, се охраняват от египетската туристическа полиция. В момента в Египет е много спокойно. Туристите са тези, които ще помогнат за възстановяване на културните паметници. От всеки самолетен билет, от всеки турист в държавата ни влизат пари за реставрацията. Ако туристите спрат да идват в Египет, те насърчават терористите да продължават с вандалщината и нападенията.

- Какви са последните ви сензационни открития?

- С помощта на робот, който вкарахме в голямата пирамида, открихме три врати. Много хора са убедени, че под Сфинкса има мрежа от тайни подземни тунели. Моята експедиция 32 пъти пробива под него и мога да заявя, че под Сфинкса няма нищо. Сфинкса е една твърда масивна скала и нищо повече. Открих семейството на Тутанкамон с помощта на ДНК изследвания и кат-скенер. Открихме и идентифицирахме мумията на царица Хатшепсут и гробниците на строителите на египетските пирамиди, както и уникални находки в тях. Разгадахме мистериите около убийството на цар Рамзес III.

- Какво още не знаем за египетските фараони?

- Много неща предстои да бъдат открити. Моята мечта е да открия гробницата на Клеопатра и Марк Антоний. Работя за това в сътрудничество с Катлин Мартинес от Доминиканската Република. Открихме статуя на Клеопатра, намерихме много монети с лика й. Разкрихме маска, която вероятно принадлежи на Марк Антоний. Много артефакти са намерени, които трябва да ни заведат при Клеопатра и Марк Антоний. Другия месец с помощта на специален руски радар ще направим външно и вътрешно проучване на храма. Но вие потресаващо приличате на Клеопатра! Същите очи, кожа, особено чертите на лицето ви!

- Кой според вас е построил пирамидите - обикновени хора или извънземна цивилизация?

- Египетските пирамиди са построени от египтяни, не от роби или друга цивилизация. Това е доказан факт.

- Вие сте ръководител на екипа, изследвал мумията на Тутанкамон. Как ще коментирате амбициозната теория на Никълъс Рийс, че Нефертити е погребана в гробницата на Тутанкамон?

- Неговата теория изобщо не е потвърдена. Тя се основава на реплики, а не на триизмерни фотографии, които ние сме направили. Неведнъж съм подчертавал, че има сериозна опасност след сто години старините на Египет да изчезнат, ако не намерим баланса между потребностите на туристическата индустрия и потребностите от запазване и реставрация. Аз разполагам с твърди доказателства, че неговата теория не е вярна! Няма как да има гробница на Нефертити в гробницата на Тутанкамон. Не е възможно мумията на Нефертити да се намира там поради следния факт: Нефертити е почитала бог Атун, и няма как тленните й останки да бъдат положени при жреци, почитали бог Амун. Никълъс иска да проникне с оптична камера в гробницата. Но това е много опасно. Вътре е пълно с красиво изписани сцени, и всяко проникване може безвъзвратно да увреди фреските по стените.

- Защо ви наричат египетския Индиана Джоунс?

- Този прякор ми го лепнаха заради специфичната ми шапка и авантюристичния им свободолюбив дух. Между другото, тази моя легендарна шапка вече я няма. Беше продадена на благотворителен търг за 250 хил долара. С парите открих голям музей в Кайро.

- Много знаменитости сте съпровождал в обиколката им на пирамидите и културните паметници. Сред тях са Салма Хайек, Елизабет Тейлър, Шакира, Стинг, Кралица София и кралица Биатрис, Дейвид Рокфелер. Кой интересен момент си спомняте с тях?

- Спомням си интересна случка с човек, когото не споменахте - Бионсе. Жестоко се скарах с нея и буквално я изгоних от Сфинкса, защото бодигардът й удари моя фотограф и за малко не му счупи камерата. Иначе интересните случки с тези личности са много, те са предмет на отделен разговор.

- Не ви ли е страх от "проклятието на Фараона"?

- Не, не ме е страх! Аз съм проклятието! Ако затворите една малка стая за 3000 години и вътре балсамирате мумия, тя произвежда бактерии, до които, ако се допре невеж, наистина може да бъде поразен до смърт. Но това не е проклятието на фараона, а биологично явление. Веднъж копах много надълбоко и изведнъж лампата, с която си светих, рязко ме удари. Това е от бързото нахлуване на въздуха, не от проклятието на фараона.

- През 2010 г. вие обявихте, че най-известният в света фараон Тутанкамон не е бил убит, както се предполагаше. Вашата теория е , че вероятно Тутанкамон е счупил крак, след което е получил инфекция, разболял се е от малария и това е причинило смъртта му. Така ли е?

- Сензационното откритие относно смъртта на фараона ще направя вторник вечер на моята лекция във Военния клуб в София.

- Какво е усещането, когато взимаш ДНК от мумия?


- Усещането е невероятно. Не може да се опиша предизвикателството да се спускаш овързан с въжета в дълбоки шахти и погребални камери. Не предполагах, че така добре може да бъде съхранено ДНК на мумията. Оказа се, че мумифицирането невероятно добре и качествено запазва ДНК. Така че мумиите сами ми помагат в това отношение, имено защото са мумии.

- Когато се балсамира човешкото тяло в мумия, не се ли пречи на отделянето на душата? Или древните египтяни не са вярвали, че душата е вечна, а тялото временно?


- Напротив, египтяните са вярвали в прераждането. Аз също вярвам в прераждането. Човек може да се прероди в животно, в птица или отново в човек. Интересното е, че мумифицирането ускорява пренасянето на душата веднага в друго същество, вместо тя да се лута безразборно. Така че, мумифицирането подпомага и ускорява процеса на пренасянето на душата в друго тяло.

- Какво ще кажете за нубийците и нубийската цивилизация?


- Това е една изключително древна и много силна цивилизация. Те също са строяли много пирамиди. Нубийската цивилизация е част от Египет и египетската история, така че и това е един безспорен факт, който също трябва да бъде опазен.

- Какво бихте пожелали на читателите на "Стандарт"?

- Каня читателите на вашия вестник да посетят Египет. Ще посрещна лично всеки, който идва да се докосне до нашата древна цивилизация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай