Димитър Радев - човекът на точните сметки

Димитър Радев - човекът на точните сметки | StandartNews.com

Силата му е в разчетите на бюджета, но дълги години е бил в ръководството на Банката за развитие към съвета на Европа

Слуховете, които витаят от няколко месеца сред финансисти и банкери, се потвърдиха. Във вторник Димитър Радев бе представен на депутати като кандидат за поста управител на БНБ. Дали това е официално или не, може да се спори. По-скоро е неофициално, въпреки че шефката на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова обясни, че Радев е номинацията на ГЕРБ. Той прекара близо 40 минути при депутатите от мнозинството в парламента. Преди това мина на "опознавателна реща" с реформаторите и АБВ. Днес Димитър Радев ще бъде представен на БСП и ДПС.

До момента няма друга обявена кандидатура въпреки спряганите малко на брой имена в публичното пространство досега. Радев съчетава двете основни изисквания, около които се обединиха различните политически сили във властта относно качествата на бъдещия гуверньор -

да познава добре обстановката в България и в същото време да идва отвън

Той е бил доста време заместник на Димитър Костов в МФ и всички твърдят, че тандемът им е бил отличен. Затова се предполага, че сътрудничеството им ще продължи и сега и Радев ще предложи бившия си началник за стола на шефа на надзора, който опасно дълго стои празен.
Името на Димитър Радев е познато на малцина и то главно от финансовите среди. Дори по времето, когато той работеше в България, не е заставал под светлината на прожекторите. Целият си трудов стаж е прекарал в Министерство на финансите. Постъпва там след завършване на висшето си образования през 1980 г. в дирекция "Финанси на областите и общините". По-късно става главен директор на управление "Бюджет". От 1992 г. до 2001 г. е заместник-министър с основен ресор държавния бюджет и държавните разходи. През тези години въпреки високия пост

почти не попада под медийното внимание

Съответно и затова почти нищо не се знае за него извън чисто протоколните информации, идващи от финансовото министерство. Трудно е да се каже и нещо определено и за оказваната му политическа подкрепа, ако въобще е имало такава. Експертните му качества и високият професионализъм са го задържали на проветривото място на бюджетар близо десет години. Високообразован и много балансиран - така го нарече преди дни неговият наследник на поста Любомир Дацов. След като правителството на Иван Костов загуби изборите през лятото на 2001 г., цялото ръководство на финансовото ведомство вкупом подаде оставка, включително и заместник-министрите Кирил Ананиев, Пламен Орешарски, Николай Георгиев и Димитър Радев. Финансовият министър на Симеон Сакскобургготски - Милен Велчев, кани Радев да остане, за да продължи да се занимава с разчетите на бюджета.

Той обаче отказва, смятайки, че няма да е коректно към предишното управление. До този момент Радев е закръглил 21 години предимно в сферата на правенето и контрола над бюджета. Явно обаче на друго място е оценен подобаващо - започва работа в Международния валутен фонд във Вашингтон. Показателно е, че той не е в квотата на страната (т. е. изпратен от правителството на България на една от мандатните длъжности), а печели мястото си като кандидат на състезателни начала или по покана от ръководството на фонда. Когато името му се завъртя в рулетката за гуверньор на БНБ, той е съветник по управление на държавните финанси на страните в преход. Работи като ръководител на мисиите за техническа помощ за страните от Източна Европа, Централна Азия, Близкия изток и Африка.

Междувременно не може да се каже, че е съвсем без опит в банковото дело. От 1995 до 2002 г. Димитър Радев е член на административния съвет на Банката за развитие към Съвета на Европа (БРСЕ), а от 1998 г. е зам.-председател. Този опит е ценен, защото по това време в България банките за развитие не са позната територия, у нас няма такава институция и не се знае как работи тя. През януари 2007 г. Радев се кандидатира за овакантеното място за подуправител на БРСЕ. Правителството тогава решава да го подкрепи и изпраща писмо с такъв текст. То е подписано от тогавашните министри на външните работи - Ивайло Калфин, и на финансите - Пламен Орешарски.
Другите имена, които се спрягат за поста на Иван Искров, са

колегата на Радев от МВФ Николай Георгиев и шефът на КФН Стоян Мавродиев

Георгиев е шеф на мисията на МВФ в Украйна и вероятно няма да се откаже от това голямо предизвикателство, за да оглави БНБ. Освен това ако тази мисия приключи успешно, Георгиев го чака голям скок по кариерната стълба.

Засега отзивите за кандидатурата на Димитър Радев за гуверньор са доста предпазливи. Разбира се, още не са започнали дебатите по нея. Мандатът на сегашния шеф на "Батенберг" 1 приключва на 15 октомври 2015 г. Три месеца преди това вече може да бъде избран неговият заместник, гласи законът за БНБ. Което значи, че до 15 юли Радев вече може да е избран от парламента за поста.

Сред родните финансисти неговата кандидатура няма почти никакъв отзвук. Единствено преди време Емил Хърсев скочи недвусмислено срещу избора на човек отвън. Той оповести от телевизионния екран, че това би било "гигантска, ама много страшна глупост". Според Любомир Дацов пък не бива да се бъркат Министерството на финансите с Българска народна банка. Въпреки че преди години един от най-успешните гуверньори на БНБ - Светослав Гаврийски, дойде именно МФ, и то директно от министерското кресло.

Има ли открита процедура за поста?

Любомир Дацов, финансист

Представянето на Димитър Радев като кандидата на ГЕРБ за поста на Иван Искров вчера /б. ред. във вторник/ поражда някои тревожни изводи. Изглежда, в България не сме научили нищо ново - хващането на един човек за ръка и развеждането му из коридорите на властта по този начин е смущаващо. Така на практика постъпиха управляващите с избраника си за поста на гуверньор в БНБ. Ако трябваше да се научи някакъв урок от всичко, което се случи в последните години, е, че гаранцията за стабилността на институциите са именно процедурите, през които минава изборът на техните ръководители. Какво означаваше това вчера в парламента - има ли открита процедура, състезание, има ли направен избор, по какви критерии е направен той. Би трябвало и да се дадат повече обяснения защо например не се предлага кандидатура на някой от досегашните централни банкери. Ако си говорим обаче в друг аспект - за самия Радев като кандидатура, мога да кажа само хубави неща. Дотолкова, доколкото той ми е бил първият голям началник в МФ. Той е много добър бюджетар, имаше над себе си много добър зам.-министър (по това време Димитър Костов, б. р.). Едно от най-ценните му качества е, че той е човек на баланса - на сметките, в работата и в политиката. Като зам.-министър той вече беше политическо лице, което изпълнява и експертни функции. Такъв трябва да бъде между другото и управителят на централната банка - да има експертни и политически качества. Запомнил съм го с това, че знаеше кога да каже "не", имаше една граница, която не си позволяваше да прекрачва. Поради това не се учудвам, че има прекрасна кариера и е високо ценен в МВФ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай