Църквата снима видеоклип срещу абортите

Църквата снима видеоклип срещу абортите | StandartNews.com

София. Никой у нас не подкрепя сурогатното майчинство, дори лекари, а много организации ми благодариха, каза митрополит Гавриил в интервю за БТА

Грешката с позицията на Българската православна църква за метода ин витро и сурогатното майчинство на практика е била повод много по-ясно да се разбере, че никой всъщност в България не подкрепя сурогатното майчинство, каза още Ловчанският митрополит Гавриил, който първи се нае официално да уточни становището на БПЦ, предизвикало остри обществени реакции.

"Получих много благодарности от различни организации и сдружения, които подкрепят ин витрото, но не и сурогатното майчинство. Дори и лекари не го подкрепят", казва духовникът.

"Ние можем и сме длъжни да кажем ясно своето църковно мнение. По нататък тези, които не послушат Църквата, си носят своята отговорност. Какво друго можем да направим?! Това наше становище трябва да бъде публикувано и да се знае от хората", категоричен е той.

Митрополит Гавриил за пореден път подчерта, че църквата не е против метода за изкуствено осеменяване ин витро, който от 20 години се извършва в България. На въпрос чия точно е грешката, той казва, че ще се уточни, когато Светият синод се събере на заседание. Най-важното, по думите му, е да се вземат мерки в бъдеще такива грешки да не се случват.

БПЦ има подготвено становище и за абортите, но то трябва първо да бъде прието от Светия синод и тогава ще бъде официално публикувано, става ясно още от интервюто. Това ще стане вероятно в края на януари. Тези дни в интервю за друга медия митрополитът съобщи за подготвян от църквата видеоклип срещу абортите. Той определи видеото като част от мащабна и дългосрочна кампания, която ще включва концерти, кръгли маси и други инициативи. Тя ще бъде насочена не на последно място и към учениците. Клипът щял да включва и нагледни кадри от живота на ембриона в утробата. Идеята е филмчето да се показва при просветителски беседи, в църковните неделни школа, в училища, където се изучава религия, и дори по някои телевизии.

Църквата смята аборта за убийство, с изключение на случаите, в които е неизбежен по медицински причини. Тя приема, че човек е живо същество с душа още от момента на зачеването. В същото време медицината приема за плод да се говори след петата седмица на бременността, а дотогава  - за ембрион, който може да бъде абортиран.

Близо 50 хил. аборта се извършват всяка година у нас, което според духовниците е равносилно на масово убийство. На 8 януари, след молебен за посрещането на мощите на светите 14 хил. витлеемски младенци мъченици, пловдивският митрополит Николай осъди "измирането на деца по лицето на Земята – избивани във войни, от наркотици, от безразсъдни шофьори, от наркотици и чрез абортите".

Митрополит Гавриил признава, че ученето на религия от децата прохожда бавно и трудно. В Ловеч обаче имали сериозни успехи - почти 300 деца са се записали. В същото време в Троян почти нито едно училище не е въвело изучаването на православието. Той е категоричен, че Църквата ще продължи да настоява пред правителството и парламента религиозното обучение - на разрешените от закона вероизповедания - да стане задължително.

"Ще трябва да се работи повече с деца, да общуваме с учители, които преподават православие в училище. Имаме идея да се направи учителски събор, какъвто е правен преди много години. "Децата ... трябва да бъдат добри, да знаят, че Господ е милостив, че ни вижда и чува. Трябва да се стараем да бъдем добри, да обичаме Господ, да обичаме хората", заключава духовникът.

На въпрос достатъчно вярващ ли е българинът, митрополит Гавриил отговаря, че да, има вяра, но не много са българите, които са достатъчно църковни. Невярващи българи има много малко, смята обаче духовникът. Съдел за това по опашките, например, на които хората чакали по 7-8 часа, за да видят и се докоснат до чудотворна икона. Същите тези хора обаче не ходят достатъчно на църква, не разбират от църковния живот, добавя митрополитът.

"В момента има много православна литература и който желае, може да се запознае, но ние трябва да стигнем до тези хора, които не искат, които не разбират ползата от вярата. Трябва да ги заинтригуваме, да ги накараме да проявят интерес", казва още Гавриил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай