Брюксел награждава замъка в Равадиново

Брюксел награждава замъка в Равадиново | StandartNews.com

"Влюбен във вятъра" е избран след гласуване на туристи от 109 страни в света

Родната атракция е класирана като номер 4 в Европа

Българска атракция се нареди на четвърто място в Европа. Родният замък "Влюбен във вятъра" край Равадиново ще получи награда от организацията "Най-добрите европейски дестинации" /European Best Destinations/ в сътрудничество с най-големите туристически офиси в Европа и мрежата EDEN /European Destinations of Exelence/. Призът ще бъде връчен на собственика на замъка Георги Тумпалов от изпълнителния директор на организацията "Най-добри дестинации" Максимилиан Лежьон в Созопол на 13 август.

Българският замък "Влюбен във вятъра" е изпреварен в европейската класация само от три други забележителности - в Португалия, Испания и Германия. Това не е първият приз за родната забележителност, която успя да превърне селото край Созопол познато единствено с къщата на поета Христо Фотев в едно от най-посещаваните места в България. Славата му надмина границите на родината ни, след като замъкът бе отличен с първа награда за най-добра туристическа атракция в света на престижния международен конкурс Design Award" 2016. Приказната архитектура на българския замък изпревари с дизайна си дори резиденцията на краля на Саудитска Арабия - Абдула.

За вълшебната атмосфера допринася рицар в доспехи, който ви посреща още на входа на атракцията. Ако имате желание, срещу заплащане можете да се запечатате за поколенията с него. Ако не ви се дават пари - има решение. Из целия замък са подредени най-различни доспехи в реален ръст на рицари, така че можете да си направите снимка до всеки един от тях. Снимането и клиповете, за разлика от много други забележителности тук са напълно безплатни.

За да влезете в Замъка и невероятните му градини, в които се разхождат и летят пауни, трябва обаче да платите вход от 10 лева. "Влюбен във вятъра" носи името си от особения микроклимат. И в най-големите жеги, в замъка подухва нежен полъх. Всъщност колкото повече пече, толкова по-прохладно е вътре. Така че дори в най-големите жеги, разходката в чудната атракция носи наслада.

А замъкът се появява тъкмо заради вятъра. Преди доста години собственикът Георги Тумпалов усеща как въздухът се раздвижва над тогавашното нерегламентирано сметище на Равадиново. И докато останалите виждат там само боклуци, лудият мечтател съзира най-подходящото място за своите бойници и кули, които бленува да построи от дете. Как обаче един полуразрушен курник и пълен с отпадъци терен се превръщат в дворец, край който прелитат пауни? Рецептата е много проста, категоричен е Тумпалов: цигани и камъни. Всеки камък, вграден в зида и стените, е намерен и открит от него и ромите от селото. "Копали сме с метри в земята, за да изровим дори само един от тях. Затова са недокоснати и нешлифовани, а директно вградени. Камъните взимат цвят от земята, в която са лежали - и това ги прави уникални", разказва Тумпалов.

И ако камъните не ви зашеметят, то със сигурност ще го стори дървената резбована къща на самоукия майстор Рачо Ангелов. Останките от нея се рушали в Борисовата градина в София, когато Тумпалов, не без известни перипетии, ги спасява. И днес могат да бъдат разгледани от всеки посетител.

Но освен да се насладите на "Влюбен във вятъра" можете да го превърнете и в главен герой в живота ви. Защото в замъка можете и напълно легално да се ожените. Малката църква, която е вдигната в градината на замъка е осветена и в нея могат да се извършват такива ритуали като кръщене и сватба. Винарната, която е изградена под земята, пък крие дълга маса и безброй столове, така че да посрещнете празника си в приказна атмосфера и компанията на рицари. Езерото с плуващите в него бели и черни лебеди пък е невероятен фон за празничните снимки.

Помислено е и за най-малките. Освен простор и зеленина, сред които да тичат безпрепятствено, малчуганите могат да се запознаят с лама, пони и куп други животни. Или да се насладят на многобройните шарени пауни, които прелитат между кулите на замъка.

Фонтан изпълнява съкровени желания

Ако си мечтаете силно за нещо и много искате желанието ви да се сбъдне, то наистина трябва да посетите "Влюбен във вятъра". От няколко седмици в замъка работи истински вълшебен фонтан. Поверието гласи, че подобно на фонтана Ди Треви в Рим, ако хвърлите дребна монета във водите му, не само ще се върнете отново в Замъка, но ще се сбъднат и най-съкровените ви мечти. Така че - опитайте.

Докато сте в Замъка можете да сбъднете със сигурност поне най-големите си кулинарни мечти. В атракциона можете да похапнете, да се изкушите с леден сладолед в жегите или да пиете кафе. Продават се и специални бутилки с етикети на замъка, както и сладко от горски плодове. В замъка можете да си купите и бижута, които според бижутера там, закрилят собственика си. И тъй като неуморният собственик постоянно обновява атракциона имате причина да се връщате отново и отново, точно както гласи и поверието на фонтана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай