Бойко летя със 180 км/ч с влак до Първомай

Бойко летя със 180 км/ч с влак до Първомай | StandartNews.com

Пловдив. Премиерът Бойко Борисов лично тества новата жп-линия до Първомай. Мотрисата на три пъти вдигна близо 180 километра в час по трасе от около 38 километра.

Не съм карал влака, но надувах свирката, сподели след железопътното приключение Борисов. Доволен от преживяването, той похвали машиниста и каза, че на няколко пъти той му дал да натисне звуковия сигнал. Освен това премиерът документирал и скоростта, като снимал с джиесема си таблото, когато стрелката отивала към 180 км/ч. С тази скорост машината взе разстоянието, което обикновено се изминава за час, за не повече от 15 минути.

Заедно с Борисов в локомотива се качиха министърът на транспорта Ивайло Московски, регионалният министър Лиляна Павлова и евроминистърът Томислав Дончев. Всички хваната влака точно в 11,30 ч. от гара Крумово. Четвърт час по-късно бяха на перона в Първомай.

Пътуването бе част от тестването на рехабилитираната и модернизирана жп линия Пловдив – Свиленград, като целта бе да се изпробват трасето и контактната мрежа при скорости от 160 км/ч. След като слезе от влака, премиерът официално връчи на началник-гарата акт 15 за двете отсечки по проекта. На първомайската гара Борисов пусна в небето два бели гълъба, които му подари местен гълъбар. Министър-председателят обяви, че до 2020 година трябва да спрем да говорим за магистрали и парите за тях да бъдат прехвърлени в жп транспорта.

Проектът "Електрификация и реконструкция на железопътната линия Пловдив - Свиленград - турска/гръцка граници" се финансира по програма ИСПА. По този начин се допринася за подобряване на железопътната инфраструктура с оглед повишаване на скоростта по железопътната линия до 160 км/ч. Проектът е завършен на 99% по първа фаза Крумово-Първомай, която се изпълнява от гръцката компания "Терна".

На 95% е готов на втора фаза Първомай - Димитровград, която се строи от италианската "Асталди". Остатъкът от трасето от Димитровград до Свиленград ще бъде финансирано по Оперативна програма "Транспорт" като вече е стартирала тръжната процедура за избор на изпълнител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай