Баща на две деца загина при срутване в мина (ОБЗОР)

Баща на две деца загина при срутване в мина (ОБЗОР) | StandartNews.com

Мъж от добричкото село Ляхово загина при срутване, станало днес в мина "Оброчище". Негов колега е бил ранен, научи "Стандарт". Загиналият Гюлент Фариати е роден през 1974 г. и работил в мината от 8 години. Той е семеен и има двама сина - в десети и в пети клас, а съпругата му работи в захарен завод в Балчик.

Пострадалият е Владислав Диков на 43 години от Балчик. Лекари споделиха, че е бил приет със съмнения за наряване в шийната област и съмнение за счупен пети шиен прешлен, което е можело да бъде доказано с допълнителни изследвания, но мъжът се разписал и напуснал болницата.

Инцидентът в мината, в която се добива манганова руда, е станал малко преди обяд във вторник, като сигналът за срутването при което е загинал един и бил ранен друг от миньорите на смяна, е подаден на тел. 112. Екипи на полицията, спасители и от Областната дирекция "Инспекция по труда са отишли на място".

Според предварителните информации не е имало блокирани хора в галериите, защото скъсана скала, която е причинила смъртта на единия и раняването на другия работник, не е затрупала входове на галерии. Журналисти обаче не бяха допуснати до рудника, като охраната зорко следеше медиите да нямат достъп. Журналистите бяха прогонени и от администрацията на рудника, която се намира в село Църква.

Възрастни хора от Църква споделиха, че пропускът в мината е много строг. Знаело се, че тя е собственост на британски поданици, но управителят била дама от България. Преди манганът, добиван в рудника се изнасял в Сърбия, а сега май пътувал за Китай, говорят още старите жители на Църква. Сред работещите в мината имало и хора от Родопите в последните години, които се преместили тук след закриването на мините в планината, за да търсят препитание и да натрупат нужния им 2-3 години стаж.

След обяд смяната, която е била в забоя излезе от работа, като масово хората се страхуваха да говорят, а и охраната на портала недвусмислено показваше, че не е добре да се говори с журналисти.

С пълното съзнание, че може да бъде уволнен Мартин Петров сподели, че са чакали три часа да бъдат извадени. В момента се разработвал нов фронт, на дълбочина 250 м. Негов колега с 25-годишен стаж в мината, добави, че за времето, от което той работи това бил втори или трети смъртен инцидент. Масово недоволство има сред работниците от ръководството на рудника, като под сурдинка някои споделиха, че заплащането е изключително ниско за труда, който полагат и вземали заплати от по 490 лв., като дори имало такива, на които къщите им са запорирани.

Семейството на загиналия Гюлент бе потресено от загубата му, защото той е бил глава на фамилията. Брат му Урал сподели, че условията в мината били много лоши, а заплатата - ниска. Гюлент получавал 350 лв. заплата и ваучери за още 250 лева, а съпругата му имала паркинсонова болест. Освен за жена си и двете си деца, Гюлент се грижел и за баща си, който е трудоустроен. Семейството бе възмутено от това, че никой от мината не се обадил нито да ги уведоми, нито да изрази съболезнования на семейството за загубата.

Достъп до рудника е отказван и на регионалния координатор на КНСБ Гинка Василева, която сподели, че след като мината е била поета от британците и тези, които са били членове на синдиката са го напуснали, з да запазят хляба си. Разследване на инцидента се извършва от Инспекция по труда. Красимира Спасова от ОИТ заяви, че мъжът е загинал от откъснал се скален къс, който го удря по главата и въпреки че е бил с каска е починал на място, а другият миньор е бил камо ударен, но няма опасност за живота му. И днес разследването ще продължи, като през нощта е решено да няма нощна смяна в рудника, добави още Спасова. Образувано е и досъдебно производство, заявиха от Окръжна прокуратура. Мангановото находище край Оброчище е с огромен потенциал, смятат специалисти от бранша. То е най-голямото в северното полукълбо и четвъртото по големина в света и според различни прогнози в него има потенциал за добив за около 130 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай