$15 на час от бригада в Аляска

$15 на час от бригада в Аляска | StandartNews.com

Българите предпочитани за стюарди на луксозни кораби

В най-студения щат заработката е най-висока, можеш да си направиш и селфи с индианец

От началото на май първите ни студенти тръгват за бригади в САЩ. Най-много заминаващи ще има около 20 май, разказва Борислав Милков от проект "Световно образование". По данни на американското консулство тази година САЩ ще приеме приблизително същия брой български студенти, колкото и миналата - около 8000. Голяма част от тях са устремени към Аляска.

В последните четири години има истински бум на български студенти, заминаващи на бригади в Аляска. А заминеш ли веднъж, сърцето ти остава там - затова отиваш отново, докато имаш право да участваш в програмата Work & Travel. Това е и щатът, за който се заминава най-рано - българите, които ще работят там, ще тръгнат буквално след празниците, разказва Милков. "Ако преди четири години ги плашеше разстоянието, сега студентите ни буквално

започнаха да се влюбват в този щат

Разочарованите са малко и това са главно хора, които отиват за купона - а на Аляска изборът от развлекателни заведения и барове е доста по-малък", твърди той.

Противно на представата ни за студ и снегове, температурите в Аляска през този сезон са около 20-25 градуса. Това се приема за доста по-добър вариант от Източното крайбрежие, където живакът гони 40 градуса през лятото. Българите, които отиват там, работят основно за един работодател - на-голямата компания за круизни кораби в щата, която държи и повечето хотели там. Нашите сънародници обслужват точно пасажерите на корабите, когато отседнат в хотелите на брега. Работят като сервитьори и камериери, а тези с по-добър английски успяват да се сдобият и с работа на рецепциите на хотелите. Заработката там е много по-висока от другите щати - тръгва от 9 долара и може да достигне до 15. При това младежите работят на пълна заетост, не както на някои други места, тъй като местата в хотелите са разпродадени месеци по-рано през круизните пакети. В допълнение към работата компанията, за която се трудят, им организира и поредици от мероприятия за запознаване с американската култура. Някои от тях не могат да бъдат видени другаде - например посещение в индиански резерват. Правят им също барбекюта и разходки по глетчерите, както и надпревари с кану. "Връщат се обикновено много обогатени от преживяното", разказва Милков.
Много българи тази година ще работят и по

Източното крайбрежие, което е на второ място

като търсена от студентите дестинация. Значителна част от младежите ни там работят като стюарди в луксозните автобуси до Манхатън - проверяват билетите и продават на пътниците закуски и напитки в рамките на пътуването, което трае около два часа и половина. Това им дава доста възможности за комуникация и за развиване на английския език, разказва Милков. По неговите думи мнозина избират тази работа и заради възможностите да срещнат тв и кинозвезди, които имат къщи там. Плюс е и културната програма, която е свързана с разглеждане на забележителностите на Ню Йорк. Тази година изпращаме като стюарди 50 младежи и девойки, което е с 20% повече от миналата. Работодателят е дал изрично по-голяма заявка за бг студенти, тъй като са останали удовлетворени от работата им.

Места като Охайо и Минесота пък са идеалното място за бригада, ако пътувате с цяла група и не искате да се делите. Това е добър вариант и за студенти с различни нива на английския, тъй като по-добрите "издърпват" останалите и им помагат при комуникацията. Работата там е предимно в големите увеселителни паркове, като младежите се настаняват най-често в общежития с хора от други държави - тази година например има много руснаци и сърби. Това е идеалната среда не само за усъвършенстване на езика, а и за създаване на нови контакти. Плюс за работещите там е възможността да ползват безплатно атракциите в увеселителните паркове през целия период на престоя си. На студентите се провеждат и много тиймбилдинги, като ги разделят на групи и им организират различни игри. Правят се и кулинарни вечери, като всеки трябва да готви характерните за страната си ястия.

Тези места променят младежите ни много положително

- връщат се по-усмихнати. Правилото да се усмихваш винаги е записано в самите правилници на тези паркове", казва Милков. По-малко обаче са студентите, които пътуват като спасители. Една от причините техният брой да бъде намален е в това, че работодателите ги местят на различни басейни през сезона, което нарушава изискванията на програмата.
Работният сезон в САЩ обикновено е около пет месеца, но толкова могат да останат само тези, които заминават най-рано. За останалите сезонът е по-къс, тъй като завръщането в България до началото на октомври е изискване не само на университетите, а и на американското консулство. Ранното заминаване обаче не е проблем, защото повечето университети вече приемат вариантите студентът да изтегли изпитите си по-рано, тъй като заминава на бригада. Докато са на бригада, младежите имат 24-часова връзка както с българската фирма, която ги изпраща, така и с американския партньор, който може да помогне на място в случай на нужда. Така през една от миналите години се наложи студенти да бъдат евакуирани заради ураган. "Стискаме палци тази година да няма стачки на авиокомпании, за да могат младежите да стигнат благополучно. Миналата година имаше такива - студентите отново се добраха до мястото на бригада, само дето придобиха малко повече опит", казва Милков.

Повечето използват парите за пътувания

Едва в последните години името на програмата Work & Travel се изпълва със съдържание. В началото, когато пътуваха по бригади, студентите обикновено използваха спечеленото, за да си купят примерно коли или да направят опит да инвестират в някакъв бизнес. Все повече обаче са студентите, които ползват парите за пътувания след края на бригадата, така че да опознаят и другите щати на страната, в която са били. Обикновено студентите отделят седмица или две в края на престоя си, за да обиколят страната, като някои прескачат и до Канада.
Другата тенденция е спечеленото да се използва, за да си платят следването в магистърска степен. Тъй като от тази година Англия вече започва да отпуска кредити за магистри, все повече млади хора се насочват натам, като смятат да ползват за издръжката си спечеленото по време на бригада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай