15:10 ч.

10.09.18

2 мин.

0

0

0

Президентът откри академичната година в Шуменския университет

от редактори |

Президентът откри академичната година в Шуменския университет

Президентът Румен Радев посети Шумен, срещна се с кмета на града Любомир Христов и присъства на откриването на академичната година в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", съобщи БТА.


Като президент бих желал да видя най-сетне успешно извървяна дълбока трансформация на нашето образование, която да го превърне от система за преподаване, наизустяване и възпроизвеждане на готови знания в система, която да произвежда личности, натрупали активни знания, умения и компетенции да се справят с предизвикателствата на съвременния свят, каза в словото си пред студентите президентът.


От вас, студентите, не очакваме просто да се превърнете в млади хора, които един ден да си тръгнат оттук с достатъчно знания, умения и компетенции. Ние очакваме от вас оттук да излязат смели и отговорни граждани с ясна гражданска позиция и с отворено сърце за България, посочи Румен Радев.


Ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев отбеляза, че тази година 1141 първокурсници ще влязат в залите на висшето учебно заведение. На колегите абсолвенти искам да пожелая успешно дипломиране, а на колегите преподаватели да пожелая да са все така всеотдайни, каза проф. Колев.


След тържественото откриване на академичната година президентът Румен Радев коментира пред журналисти провеждащия се коалиционен съвет. Решенията на коалиционния съвет са изцяло в прерогативите на управляващите, лично на премиера - негово е решението и отговорността. За мен е важен крайният резултата, стига той да не се бави много и да не ни занимават само с проблемите на властта. Българското общество има пред себе си изключително тежки проблеми за решаване, каза държавният глава. Румен Радев отбеляза, че според него трябва да се възстанови системата на висшите военни училища. "Само тогава те ще имат нужната самостоятелност и ще могат да вземат бързи, ефективни и ефикасни решения и да работят по-тясно с местната власт", посочи президентът.


Той заяви, че застава зад идеята Паметник "Създатели на българската държава" да получи статут на национален паметник.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент