Англия приема студенти без дипломи

Англия приема студенти без дипломи | StandartNews.com

Расте броят на българските абитуриенти, които заминават да учат в чужбина. Всяка година около една десета от випуска заверява дипломите си в МОН, за да кандидатства в чужди университети. Промени в правилата за прием в Англия ще направят този процес още по-лесен.

Островът отпуска кредити и за магистри, ще теглят до 10 000 лири

Английски университети започнаха да приемат студенти, които още не са се дипломирали. Това е последица от падането на ограничителните квоти за прием на местни и европейски студенти. Университетите вече са свободни да приемат всички студенти, които смятат за подходящи, без да следят стриктно за бройката им. Заради това повече младежи ще могат да влязат в елитните университети, а тези на средно ниво започват битка за привличане на останалите.

Част от тази битка е предлагането на директна оферта за прием, още преди младежите дори да са се явили на матура. Досега обикновено университетите предлагаха условни оферти, в които е записано, че искат на зрелостния изпит или в дипломата да бъдат получени определени оценки. Най-елитните дори искат само шестици. Тази година обаче кандидати искрено се изненадали, когато видели, че директно са приети в университети в Бирмингам, Ланкастър, Нотингам. Обикновено става дума за специалности като дизайн и изкуства, за които оценките на матурата не биха имали решаващо значение, ако студентът е кадърен в своята област. Тенденцията е това да става все по-честа практика. Други вузове пък изпращат оферти за прием, придружени с индивидуални стипендии за кандидатите, разказа Благовеста Евтимова от консултантска къща "Дарби". Това са субсидии, които не са обявени в общия списък със стипендии на университета и са насочени към конкретния кандидат, за да го стимулират да избере именно този вуз.

Новост в кандидат-студентската кампания на Острова от догодина ще бъде и възможността студенти да теглят заеми за магистърска степен. До момента Англия даваше кредити само за бакалаври, а студентите често пъти избираха магистратурите според това дали могат да платят високите такси за тях. Предложение на британското правителство обаче ще даде възможност бъдещите магистри да теглят кредит до 10 000 лири. Това ще става, едва след като вече са приети. Ако магистратурата им е по-скъпа, ще доплащат останалото, но повечето програми на Острова са под тази сума. Парите ще започват да се връщат едва след дипломирането, когато доходът на младежите достигне между 15 000 и 17 000 паунда. Идеята е студентите, които са теглили и бакалавърски и магистърски заем, да изплатят първо втория, за да не им се струпва едновременно изплащане и на двата кредита.

Британските средни училища пък започват да приемат с онлайн тест, който проверява не само знанията по английски, но и логическото мислене, и математическите умения. Университети и гимназии пристигат на изложение на 25 януари в "Радисън". Там ще се кандидатства и за футболната стипендия, която Брукхаус колидж дава всяка година, като децата ще могат да попълнят теста си по английски на място и да проведат интервю с директора. Проверката на спортните им умения ще бъде през юни.

Холандия не вярва на английския ни

Холандските университети спряха да се доверяват на гимназиалните знания по английски на българските студенти. Досега повечето нашенци се записваха в англоезичните й програми с оценките си от гимназията. От тази година обаче страната вече ще изисква задължително международен езиков сертификат IELTS или TOEFL, за да бъдеш приет в университет. Освен това холандските вузове вече питат и от какво училище си, тъй като са наясно, че в професионалните гимназии примерно има недостатъчно часове по история и география. Много от висшите училища там вече искат справки за броя часове, в които е преподаван един или друг предмет, за да решат да приемат ли студента.

Във Франция: Половината отпадат още след първи курс

Във Франция 42 на сто от приетите в първи курс студенти отпадат в края на годината, сочи статистиката. За разлика от Великобритания страната се придържа към широк прием в началото и цедка след първата година. Следва я Испания, където отпадащите са 30 на сто, и Германия с 28 на сто. В Англия след първата година си отиват едва 8,6% от приетите студенти, но тенденцията е тя също да премине към френската система - с масов прием и сито година по-късно.

В Германия: Плащат по 8,50 евро на час

От тази година работещите студенти в Германия ще получават минимум 8,50 евро на час. Това е най-ниската ставка, която работодателите са задължени да плащат на младежите. Те имат право на 20 часа работа седмично. В страната учат около 7000 българи, което ни нарежда на трето място след германци и китайци. Огромното предимство е, че вече всички провинции са отменили таксите си за обучение и то е напълно безплатно.

Проблемът обаче е, че много от студентите нямат време за работа и затова експертите съветват добре да преценят дали ще могат да се издържат сами. Неотдавнашно проучване например установило, че студентите по медицина в Англия са заети над 40 часа седмично, което на практика означава, че нямат време да работят. Студентите в технически науки и компютри учат по 35 часа на седмица. Най-свободни са младежите, които учат социология и история на изкуствата. От тази година отпада изискването да имаш задължителна практика, за да станеш студент в техническа специалност, което ще улесни приема на бъдещите инженери. Най-търсените специалности там са медицина, психология и бизнес администрация, като за да влезеш в медицина, ти трябва успех около 6,00.

Македония не признава дипломите ни

Младежи учат без пари срещу работа в България

Македония вече спира да признава автоматично дипломите на студентите си, завършили български университети. Това съобщи депутатът от Патриотичния фронт Милен Михов на заседание на образователната комисия. По неговите думи в навечерието на новата година страната е въвела поправка в закона за висшето си образование, съгласно която има групи държави, чиито дипломи за висше образование не се признават автоматично. Сред тях са България и Румъния. Според македонски он лайн издания в списъка са още Литва, Латвия, Хърватска и Малта. Македонските студенти, завършили тук, ще трябва да се явят на държавен изпит на общо основание заедно с връстниците си, за да бъдат легализирани дипломите им в Македония. У нас студенти от съседната страна учат в повечето български университети. Просветният министър Тодор Танев заяви, че македонците са добре дошли да учат у нас, но не е наша работа да се месим в техните правила. Той припомни, че преди време имахме такъв проблем и с Турция, който обаче, по неговите думи, вече е решен. "Преподавал съм на македонски студенти в Американския университет в Благоевград. Те бяха много добре подготвени и предполагам, че без усилия ще вземат изпита, който се иска от тях", каза още Танев.
Министърът заяви също, че се обмисля вариант, при който студентите в приоритетните специалности да получават държавни стипендии, покриващи цялата им такса, като срещу това поемат ангажименти към страната. Той уточни, че става дума за това те да работят в България 5 години след завършването или друг срок, който депутатите определят. От държавната стипендия ще могат да се възползват например медици и инженери, каза министърът. Танев заяви също, че ще бъдат въведени национални критерии, на които трябва да отговарят професори, доктори и доценти. За тяхното спазване ще следят ректорските ръководства, но в случаите на плагиатство, както и досега, ще се произнася съдът.

Родители на бунт срещу учебници

Незабавна промяна на учебниците поискаха родители от Варна, които се събраха пред сградата на Регионалния инспекторат на МОН. Те дадоха срок от две седмици за среща в просветното министерство, на която да се обсъди възможността за изхвърляне на досегашните учебници в началния етап на обучение. В противен случай родителите заявиха категорично, че ще спрат децата си от училище заради небивалиците, които са принудени да зубрят. В учебниците "Човек и общество", "Литература", по "Музика" и др. за трети, четвърти и пети клас те посочиха скандални примери за манипулации и внушения, които се изливат в главите на децата им. В "Литература" за V клас има "Легенда за рома" и надълго и нашироко се разказва за ромите. Следва изучаване на трансформиран преразказ по темата, който всяко дете трябва да започне с "Аз съм ром". В същия учебник има и урок за Курбан байрам и за светец, наречен Хасан ага. В "Човек и общество" за четвърти клас има отделени две изречения за цар Самуил и нито дума за ослепените негови 14 000 войни, което е най-голямото световно зверство тогава, посочи Костадин Костадинов, баща на четвъртокласник. От издателство пък "Просвета" заявиха, че твърденията относно техния учебник са тенденциозни и лъжи. Те разпространиха и факсимиле, за да се види, че казаното е извадено от контекста.

1/3 от завършилите работят по специалността

По-малко от 30% от завършилите абсолвенти се реализират по специалността, която са учили. Това е констатирано в проекта на оперативна програма "Наука и образование". Вчера стана ясно, че просветното министерство е приключило преговорите по нея и чака официално одобрение от Еврокомисията през март. Програмата предвижда 1,37 млрд. лева както за научна дейност, така и за образование. Проектът предвижда висшистите между 30 и 34 години да станат 36% през 2020 година. Броят на децата, които отпадат от училище, трябва да падне до 11%, пише още в документа. В него се посочва, че една трета от бакалаврите и магистрите ни завършват стопански науки като икономика и администрация, а 15% - науки за обществото и психология. В същото време най-голямо е търсенето на кадри в здравеопазването, енергетиката и образованието. Записано е също, че едва 10 на 1000 студенти учат точни науки, включително компютърни специалности, въпреки че бизнесът търси кадри именно там.

КОМПАС НА КАНДИДАТА

- На 15 януари приключи процедурата за прием на документи в Англия. Кандидатите все още могат да подават заявления, но те ще бъдат разглеждани само ако в университета останат свободни места.
- На 20 януари отвори системата за прием на документи във Франция. Кандидатства се онлайн.
- Февруари и март текат процедурите за кандидатстване в Дания и Холандия. Приемът на документи за бакалаври в Дания приключва на 15 март.
- През април започва процедурата за кандидатстване в Белгия.
- За Германия и Австрия се кандидатства през лятото, веднага след получаването на дипломата за средно образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай