Следа в издирването на Боян Петров

Следа в издирването на Боян Петров | StandartNews.com

В пълен ход е операцията по издирването на българския алпинист Боян Петров, който изчезна безследно по време на изкачване на връх Шиша Пангма в Хималаите на 3 май. Тази сутрин в 2:30 ч. българско време (5:30 ч. непалско) са излетели два хеликоптера с екип от по двама пилоти, двама спасители и техник.

Двата спасителни хеликоптера са летели два пъти днес. Екипите са забелязали подозрителен обект, но не са успели да проведат операция с въжета заради лошото време, съобщи за Дарик Йодеш Санкота от "Симрик Еър". По думите му шерпите, които се придвижват по земя, се очаква да достигнат до лагер 2 скоро и до палатката на Боян Петров. След това ще изпратят допълнителна информация.

Въздушният спасителен екип се връща в Катманду, за да заседава и да вземе решение как да продължи акцията, като ще бъде готов да се върне в района на Шиша Пангма веднага, щом се наложи.

Ето какво още каза Санкота пред Дарик: "Ситуацията с времето е следната: тази сутрин опитахме два пъти да летим. По време на полета забелязахме подозрителен обект, но не успяхме да спуснем никого с въже. Сега времето се влошава и се прибираме към Непал. Там спасителният екип ще заседава и ще реши как да се процедира по-нататък".

"Заради лошото време не можахме да проведем операцията с въжета, нито да кацнем някъде наблизо. А и говорим само за забелязан подозрителен обект. Добрата новина е, че наземният екип напредва към Лагер 2. От тях ще разберем каква е ситуацията там. На базата на тази информация, след като хеликоптерите кацнат в Катманду, в рамките на няколко часа ще се знае каква е конкретната ситуация и ще се вземе решение какво да се прави впоследствие. Екипът дава най-доброто от себе си. Да стискаме палци!", призова Йодеш Санкота.

Спасителите казват, че времето днес е малко по-благоприятно от вчера, въпреки, че и днес има вятър. В екипа по спасителната мисия е българинът Кирил Петков, който е заминавал заедно с баща си, за да помогнат с координацията между правителствата, съобщава в. "Труд".

Китай ангажира близо 100 души за акцията - спасители, медици, логистични екипи. Усилията им продължават. Разрешителното за полет на непалските вертолети е до утре 13 май. Българското посолство в Китай е поискало удължаване. За първи път Китай допуска на територията си непалски хеликоптери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай