След трагедията в Торонто: 10 загинали и 15 ранени

След трагедията в Торонто: 10 загинали и 15 ранени | StandartNews.com

Десет души загинаха, а 15 са ранени, след като ван се вряза в пешеходци в канадския град Торонто. Инцидентът стана на оживено кръстовище в 13.30 часа вчера. 

Автомобилът се качил на тротоара и започнал да блъска пешеходците.

Полицията е задържала водача 30 минути след получаването на първия сигнал. Той е идентифициран като 25-годишния Алек Минасян, жител на предградие на Торонто.

Все още се разследват мотивите за инцидента. Според властите, действията на извършителя са преднамерени, но на този етап основна версия е психическо заболяване, а не тероризъм.

"Имах възможността да разговарям с представители на службите за сигурност и полицейските агенции. Въз основа на информацията, с която разполагаме в момента, не изглежда инцидентът да е свързан с националната сигурност. Събитията са потресаващи, но на този етап не са свързани по никакъв начин с националната сигурност", коментира Ралф Гудейл, министър на обществената сигурност на Канада.

„Районът, в който стана трагедията е населен от много българи. За щастие, при инцидента няма пострадали наши сънародници. Това потвърди и генералният консул на България в Торонто Петър Крайчев. Води се разследване. Разпитват се всички свидетели. По мнение на специалисти, нападателят е действал сам. Нападателят не е познат на полиията", заяви за „Здравей, България" Анастасия Върбанова – журналист от в-к „BG Voice".

„Инцидентът е безпрецедентна трагедия. На този етап не е постъпвала информация или каквито и да било сигнали за пострадали български граждани. В постоянен контакт сме с всички институции, представители на българската общност, централното управление на Министерството на външните работи, канадските власти. В подобни случаи самоличността и националността на жертвите се съобщава първо на семейството и близките. Това не е районът с най-много българи", коментира за Нова тв генералният консул на България в Торонто Петър Крайчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай