Русия се изтегля от Сирия

Русия се изтегля от Сирия | StandartNews.com

Президентът на Русия Владимир Путин посети днес руската военна база Хмеймим в Сирия и разпореди военният контингент на федерацията да бъде изтеглен от близкоизточната страна, предаде ТАСС.

Руският държавен глава бе посрещнат на летището от президента на Сирия Башар Асад, министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и командващия руската групировка в Сирия генерал-полковник Сергей Суровикин.

"Издал съм заповед до министъра на отбраната и началника на генералния щаб да започнат изтегляне на руската войскова групировка по местата на постоянната дислокация" на подразделенията, заяви Владимир Путин пред военнослужещите.

За малко над две години руските въоръжени сили "заедно със сирийската армия разгромиха най-боеспособната групировка от международни терористи. В тази връзка взех решение: значителна част от руския военен контингент в Сирийската арабска република се връща у дома, в Русия", каза върховният главнокомандващ.

"Задачата в борбата с въоръжените бандити тук, в Сирия като цяло е решена, решена е блестящо", заяви Путин. "Поздравявам ви!", обърна се той към руските военни.

"Вие се връщате с победа в родните си огнища, при своите близки, родители, жени, деца, приятели. Родината ви чака, приятели мои. На добър час. Благодаря ви за службата", добави руският президент.

"Никога няма да забравим жертвите и загубите в борбата с терора и тук в Сирия, и у нас - в Русия", подчерта Путин.

"Надигнат ли терористите глава отново, ще нанесем по тях такива удари, каквито още не са и виждали", увери той.

В Сирия са създадени условия за политическо уреждане под егидата на ООН. Страната "е опазена като суверенна и независима държава", констатира руският лидер.

"Бежанците се връщат по домовете си Както предвиждат международните споразумения, в Сирия продължава да работи руският Център за помиряване на враждуващите страни. В страната са създадени и ще действат постоянно два пункта за базиране - в Тартус и тук, в Хмеймим", добави Владимир Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай