Кризата свали Папандреу

Кризата свали Папандреу | StandartNews.com

Атина. Гръцкият премиер Георгиос Папандреу и лидерът на основната опозиционна сила - консервативната партия Нова демокрация - Андонис Самарас, се споразумяха да направят ново  коалиционно правителство с нов министър-председател, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на президентството.

Двамата ще се срещнат отново в понеделник, за да обсъдят кой да оглави бъдещия кабинет. Новото правителство ще има задачата да приложи европейския антикризисен план преди следващите избори, се посочва в комюнике на президента Папуляс. Предсрочни избори трябва да бъдат произведени след ратификацията на европейския антикризисен план. 

Двете големи гръцки политически партии се споразумяха, че предсрочните избори трябва да се състоят на 19 февруари, съобщи финансовото министерство, цитирано от Ройтерс. Министърът на финансите Евангелос Венизелос и заместникът му Филипос Сахинидис се срещнаха с представители на опозиционната партия Нова демокрация, за да разискват колко време ще управлява коалиционното правителство, което предстои да бъде съставено, допълва БТА.

Пробивът бе постигнат, след като Папандреу и Самарас се срещнаха в неделя вечерта в президентския дворец в Атина по инициатива на премиера. Целта на тристранния разговор бе намирането на изход от политическата задънена улица, която заплашва да тласне Гърция още по-близо до изпадането й в неплатежоспособност, чрез постигането на споразумение за съставяне на исканото от европейските партньори правителство на националното единство.

Лидерът на опозицията бе поставил избирането на нов премиер като предварително условие за формирането на коалиционно правителство.

Преди началото на срещата при президента Папандреу обяви, че няма да оглави евентуалното коалиционно правителство. „Не проявявам интерес да бъде премиер в новото правителство”, даде да се разбере Папандреу в изявление.

Гръцкият премиер се обяви категорично против произвеждането на предсрочни парламентарни избори преди февруари или март. Задължително е законодателният орган първо да одобри новия европейски спасителен пакет за Гърция на обща стойност 130 млрд. евро, подчерта Папандреу.

Гръцкият премиер предупреди, че за страната е императив да не води политика „на празния стол” в еврозоната, в разгара на преговорите за прилагането на втория спасителен план за Атина, който бе договорен на извънредните срещи на върха на ЕС и Еврогрупата в края на миналия месец, предаде Дарик.

До сделката за коалиционно правителство се стигна, след като по-рано през деня гръцкият президент Каролос Папуляс покани премиера социалист Георгиос Папандреу и лидера на основната опозиционна сила - консервативната партия Нова демокрация - Андонис Самарас на среща.

Премиерът помоли президентът да бъде домакин на такава среща с цел намиране на изход от политическата задънена улица, която заплашва да тласне Гърция още по-близо до изпадането й в неплатежоспособност, и постигане на споразумение за формиране на правителство на националното единство. Държавният глава прие неговото искане.

След това Самарас обяви, че е съгласен на среща с Папандреу, ако двамата бъдат поканени от Папуляс.

Срещата бе свикана на фона на „войната на нерви”, която премиерът и опозиционният лидер водят от началото на уикенда, отбелязва АФП.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай