Украйна скоростно прие закони срещу протестите

Украйна скоростно прие закони срещу протестите | StandartNews.com

Киев. Украинският парламент прие поредица закони, които целят да ограничат протестите в страната. Промените бяха гласувани от депутатите от проправителствените партии, като мнозинството се формира от 235 от 450 депутати.

Новите регламенти бяха прокарани набързо от управляващата Партия на регионите и нейните сателити. Вотът дори не се състоя чрез системата за гласуване, а чрез вдигане на ръце от народните представители тази нощ. Местни медии твърдят, че много от депутатите изобщо не са знаели какво гласуват.

Часове по-късно законите бяха подписани и от държавния глава Виктор Янукович.

В тях се предвижда наказателна отговорност за блокиране на публични сгради, забрана за разпъване на палатки на публични места, както и глоби и арести за протестиращите, които носят маски.

Наказуемо ще бъде и разпространяването на клевети в интернет, а хората или организациите, които осигуряват оборудване за „неразрешени" събития ще подлежат на глоба.

По време на гласуването парламентът беше обграден от хора, които вече седмици ппротестират заради решението на президента Виктор Янукович да се откаже от договора за асоцииране с Европейския съюз. Не закъсня и реакцията на ЕС и САЩ, които изразиха загриженост от новоприетите текстове.

Опозицията обяви, че "парламентаризмът е мъртъв".

Очаква се поправките да провокират нова ескалация на демонстрациите в Киев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай