Русия обмисля изключване от интернет

Русия обмисля изключване от интернет | StandartNews.com

Москва. Заради възможното изключване на системата на интернет от страна на САЩ, руски официални лица по сигурността и ИТ гиганти ще обсъждат възможността да направят независим руския сектор на глобалната мрежа.

Това ще бъде временна мярка в случай на извънредна ситуация, пише вестник "Ведомости".

Тази тема ще бъде обсъдена следващия понеделник на съвещание на Съвета за сигурност на Русия при президента Владимир Путин.

Чиновниците на Министерството на връзките и масовите комуникации ще докладват на президента за резултата от ученията през юли, чиято цел беше да се тества стабилността на работата на интернет на територията на Русия и да се предотвратят евентуални нарушения при неприятелски „целенасочени действия".

След срещата ще бъдат приети няколко решения, укрепващи суверенитета на руския сегмент от глобалната мрежа.

Не става дума за постоянно спиране на достъпа до интернет, пише "Ведомости", като цитира служители на един от големите провайдъри. Но руските оператори трябва да настроят оборудването си така, че в извънредна ситуация руският Интернет да може да се изключи от глобалната мрежа. За извънредни ситуации може да се смятат както военни действия, така и мащабни протести на територията на страната.

Целта на държавата не е да изолира руския интернет от света, а обратно – да го защити от изолация, ако например САЩ решат да изключат Русия от системата на IP-адресите, казват източниците. Руските власти искат IP-адресите на руска територия да се разпределят от местен регулатор, а не от организацията ICAAN, която се поддържа от американското правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай