Путин към олигарсите: Продавайте валута (ОБЗОР)

Путин към олигарсите: Продавайте валута (ОБЗОР) | StandartNews.com

Привика 41 от най-богатите на тайна вечеря в Кремъл, поръча да пласират 10 млрд. долара, за да укрепят икономиката

Руският президент Владимир Путин събра в Кремъл 41 от най-богатите хора в Русия в петък вечерта, които са в списъка на милиардерите на "Форбс", съобщиха руски медии. На вечерята олигарсите са обсъдили с лидера на Русия как да бъде спасена руската икономика. След първоначално информационно затъмнение, вчера медиите публикуваха повече подробности за същността на разговорите на Путин с олигарсите. Основна тема на срещата е била как да се подкрепи притисната от санкциите руска икономика и по-специално как да се спре сривът на рублата. Путин призовал олигарсите да започнат да продават на борсата на порции долари и евро, съобщи "Газета.Ру". Властите обещават да предприемат мерки, за де се избегне паниката на борсата при обменянето на валутите, обещал президентът. На супер богаташите било препоръчано да продават на борсата чуждата валута, получена от износа в чужбина на стоки на техни компании.
Пускането на борсата на валута от руските износители бе един от елементите на антикризисния план на руското правителство през 1998 г., напомнят експерти.

Според правителствен източник, цитиран от Vgil.Ru, от олигарсите се иска до две-три седмица да пуснат на пазара около 10 милиарда долара. Според други източници обаче необходимата сума за подкрепа на рублата, която от началото на 2014 г. досега е загубила 2,5 от стойността си, ще са необходими не по-малко от 20-30 милиарда долара.
В подреждането на маса в Кремъл бил избран азбучният подход, за да няма обидени, затова най-близо до Путин се оказали Александър Абрамов и Герман Хан. На масата били още Владимир Потанин, Роман Абрамович, Михаил Прохоров и Вагит Алекперов, Дмитрий Ананиев, Михаил Прохоров, Владимир Потанин, Алексей Мордашов, Олег Дерипаска и др. От близките до президента бизнесмени поканен бил само Генадий Тимченко. За срещата пристигнал и освободеният ден преди това от домашен арест заради обвинения в пране на пари бизнесмен Владимир Евтушенков, който е един от най-богатите руснаци.

За атмосферата на вечерята е показателно и обръщението към гостите на първия вицепремиер Игор Шувалов. Приветствайки дошлите в Кремъл, той ги е нарекъл "наши приятели в течение на много години". "През последните години ние не сме предприемали никакви важни стъпки в икономиката, без да сме се консултирали с бизнеса, казал Путин. Той уверил олигарсите, че тази тенденция ще продължи и в бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай