Русия спасява Украйна с въглища (ОБЗОР)

Русия спасява Украйна с въглища (ОБЗОР) | StandartNews.com

Москва ще дава и електроенергия на закъсалата страна без предплащане

Русия ще доставя електроенергия и до 1 млн. тона въглища на месец на Украйна, която изпитва енергийни трудности. Това заяви днес руският вицепремиер Дмитрий Козак пред телевизия "Россия 24". Решението за доставките цели и да спомогне за проблема със спирането на тока в Крим, който вчера остана почти изцяло на тъмно, въпреки че днес част от подаването бе възстановено.

Според Украйна това е част от спирането на тока и на нейна територия заради недостиг на въглища. По думите на Козак решението за доставките е взето по молба на украинското правителство. Енергоносителите ще бъдат доставяни при преференциални условия - на същите цени, на които се продават на вътрешния пазар в Русия. Най-вероятно Русия ще започне доставките на въглища и ток без предплащане. Говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков потвърди информацията за доставки на въглища и електроенергия. Той заяви, че руските доставки за Украйна без предварително заплащане доказват добрата воля на Владимир Путин да предоставя реална подкрепа за украинския народ.

"Президентът Путин, въпреки всичко, както той самият многократно е казвал, в най-трудните моменти никога не се е отказвал от последователната си линия на подкрепа на народа на Украйна и оказване не на евентуална, а на реална помощ в трудни времена и наистина днес, с оглед на критичното положение с осигуряването на електроенергия, Путин реши да започнат тези доставки, въпреки че няма предплащане, което е условие за извършването им", каза Песков.

Доставките на ток от Украйна за Крим и Севастопол спряха на 24 декември и сега са в ограничен режим. Днес украинските власти прекратиха преминаването на леки автомобили през двата пункта по границата с Крим.

"Виза" и "Мастеркард" спират работа в Крим

Двете най-големи в света системи за разплащане "Мастеркард" и "Виза" обявиха, че спират да обслужват своите карти на територията на полуостров Крим. Те обясняват решението си с наложените преди дни санкции от САЩ, подлагащи тази територия на тотално търговско, финансово и инвестиционно ембарго. По същата причина вече не могат да се извършват доларови преводи към и от Крим.

Всички руски банки са предупредени, че трябва да преустановят операциите с картите на двете системи в Крим и те няма да бъдат обслужвани от банкоматите на полуострова. От своя страна банките вече са започнали да предупреждават клиентите си, предаде "Комерсант". В Крим обаче действа и руската картова система за разплащания ПРО100, с която работят над 5000 терминала. Ще решим проблема с банковите карти до началото на туристическия сезон, заяви ръководителят на Крим Сергей Аксьонов.

Уверен съм, че в страната има умни глави, които могат да решат този проблем, а властите са готови да им окажат съдействие, заяви той в интервю за руската телевизия НТВ. По думите му алтернативната платежна система, върху която работят руските банки и правителство, може да обедини и държави съюзници като Индия и Китай. "А западните специалисти и финансови групи ще ни молят да влязат на нашия пазар", добави той.

Журналист: Опълченците не са свалили боинга

Пътническият малайзийски боинг е бил свален в Източна Украйна от военен самолет, твърди холандският разследващ журналист Йост Немюлер. Неговото разкритие идва непосредствено след като украински военен и свидетел на събитията, свързани с трагедията, разказа пред руския в. "Комсомолская правда", че боингът е свален погрешка от украински пилот с чин капитан. Йост Немюлер е автор на излязлата в края на октомври книга "МН-17: лицемерната сделка", в която представя тезата си. Журналистът е проучил много документи от открити източници, общувал е със специалисти, политици и роднини на жертвите. Книгата не дава пряк отговор на въпроса кой е свалил пътническия самолет с 298 пътници, "но няма потвърждения, че опълченците са изстреляли от своя територия ракетата, както твърдят западните медии", заяви той пред руската агенция ТАСС.

Взривове окървавиха Херсон

Два взрива избухнаха в центъра на украинския град Херсон днес, има убити и ранени, предаде ТАСС. Единият взрив е станал в бюро за обмен на валута, другият - край намиращ се наблизо магазин. И в двата случая са загинали мъжете, които са предизвикали взривовете. При единия инцидент мъж нахлул в чейндж бюро и поискал от касиера да му предаде наличните пари, съобщиха местните медии. Касиерът обаче отказал да даде парите и избухнал взривът. Мъжът загинал, никой друг не е пострадал.

По-късно обаче стана ясно, че вторият взрив е станал именно край магазина, където крадецът твърдял, че е кутията. Според свидетели мъж с раница се взривил по неизвестни засега причини. Той починал от получените наранявания. Най-малко един човек загина и при взрив в Одеса.

НАТО: Не сме заплаха за Кремъл

НАТО не представлява заплаха за Русия. Това заяви говорителка на Алианса в отговор на приетата от Москва нова военна доктрина, която поставя НАТО сред основните заплахи за сигурността на Русия, предаде ДПА. "Всички мерки, предприети от НАТО за обезпечаване на сигурността на своите членове, са отбранителни, пропорционални и съобразени с международното право", заяви говорителката на НАТО Оана Лунджеску. Тя посочи също, че НАТО ще продължи да се стреми към конструктивни отношения с Русия. Новата редакция на руската военна доктрина, която беше публикувана на сайта на Кремъл, след като беше одобрена от президента Владимир Путин, изброява 14 външни опасности за сигурността на Русия, първата от които е разширяването на военния потенциал на НАТО и разширяването на алианса на Изток. Сред останалите опасности са подривната дейност на чуждестранни спецслужби и организации, нарастващата заплаха от екстремизма и тероризма, както и разпространяването на оръжия за масово поразяване, ракети и ракетни технологии. Междувременно руското външно министерство обяви, че независимо от сложната ситуация, отношенията с ЕС остават едно от приоритетните направления за руската външна политика "за години напред".

Горбачов: Путин спаси страната

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че новогодишната почивка на Владимир Путин няма да е продължителна поради тежкото положение в икономиката. Песков добави, че министерският кабинет също не бива да разчита на продължителна ваканция. Междувременно последният лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов заяви, че Владимир Путин е успял да спаси страната от разпадане. "Аз мисля, че всички ние, руските граждани, трябва да разберем, че той спаси страната от разпадането, което беше започнало", казал Горбачов по време на представянето на своята нова книга. Той е добавил още, че делото, което е извършил Путин, ще влезе в историята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай