Путин отписа "Южен поток"

Путин отписа "Южен поток" | StandartNews.com

Губим по 400 млн. евро на година само от транзитни такси

България е на път да изгуби милиарди евро от "Южен поток". Проектът, за който София от месеци не може да вземе окончателно решение, бе отписан от руския президент Владимир Путин днес по време на визитата му в Турция.

"След като до момента не сме получили разрешение от София за газопровода, считаме, че Русия не може да продължи реализацията му", категоричен бе Путин.

"Сами разбирате, че това е нелепо - да вложим стотици милиони долари в един проект, да преминем през цялото Черно море и да спрем пред българската граница", обясни руският президент. Той припомни, че страната ни щеше да получава по 400 млн. евро на година само от транзита на газ. "Ако България е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, то нека поискат от ЕК пари за пропуснатите печалби", призова Путин.

Новината шокира България. "По времето на Иван Костов пропиляхме шанса за "Син поток". Сега сме на път да повторим грешката на Командира", коментираха гневно депутати и експерти.

Русия свали с 6% газа за Турция
"Росатом" ще строи АЕЦ на комшиите, разбраха се за сделки за 100 млрд. долара

Икономически въпроси доминираха започналата вчера визита на Путин в Турция. Путин, който пристигна в Анкара с 10 свои министри, и Ердоган търсят формули за задълбочаване на двустранното икономически сътрудничество. Стокообменът през 2013 г. достига 32 млрд. долара, но двете страни искат да го увеличат до 100 млрд. до 2020 г. Турция иска да увеличи износа на земеделска продукция в Русия и да договори отстъпки в цената на газа. "Росатом" се очаква да започне през 2016 г. строителство на АЕЦ в провинция Мерсин, която да е готова до 2020 г. и ще струва 22 млрд. евро. Докато ислямисткото правителство в Анкара оказва твърда подкрепа на Свободната сирийска армия, Русия е един от големите международни покровители на режима на президента Башар ал Асад. Русия и Турция имат различни позиции и за ситуацията в Украйна.

Преговорите на президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган продължиха два пъти по-дълго време от заплануваните час и 15 минути. След това се състоя Двустранен съвет за сътрудничество, последван от пресконференция, на която двамата лидери обобщиха резултатите от преговорите. "По искане на нашите турски приятели в близко време ще увеличим доставките на руски газ за пазара в Турция с 3 милиарда кубически метра годишно", съобщи Владимир Путин. "Освен това с президента Ердоган се договорихме да намалим с 6 процента цената на синьото гориво за турските потребители", каза Путин.

"Ние запланувахме през 2020 г. стокообменът между нашите две страни да достигне 100 милиарда долара. За това съществува политическа воля", заяви на пресконференцията турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Двамата лидери изразиха и намерението си да разширяват двустранната търговия между Русия и Турция с разплащания в националните валути.

"Смятаме, че е много важно да се разширява търговията в национални валути. Всячески ще се стремим да поощряваме работата на финансовите институции както в Турция, така и в Русия в тази насока", коментира Владимир Путин.

Преди срещата помощникът на Путин Владимир Ушаков съобщи, че Русия ще постави въпроса за данъчните преференции за "Росатом" по проекта за строежа на АЕЦ "Акуя", която ще има четири реактора, всеки с мощност 1200 мегавата.

За това дали президентът Башар Асад да остане на власт в Сирия, трябва де реши сирийският народ, подчерта Путин по време на пресконференцията в Анкара. Двамата лидери изразиха становище, че в Сирия не трябва да бъде допуснат хаос. Русия и Турция постигнаха общи договорености по повод разрешението на конфликта в Сирия, заяви турският президент Ердоган. "Господин президентът (на Русия) има друга позиция по този въпрос. Но постигнахме определени договорености. Единственото, което не ни се удаде да съгласуваме, това е пътят за урегулирането на кризата", посочи Ердоган. Путин пък каза, че това дали Башар ал Асад ще остане на власт или не, това е въпрос, който сирийският народ трябва да реши.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай