Предлагат на Лондон асоциирано членство (ОБЗОР)

Предлагат на Лондон асоциирано членство (ОБЗОР) | StandartNews.com

Меркел: ЕС е достатъчно силен, за да се справи с Брекзит

Правителството на Германия ще предложи Великобритания да стане асоцииран член на ЕС, пише местният в. "Ханделсблат", който се е добрал до извънреден план от 8 страници - "Германската стратегия за Брекзит".

Вестникът твърди, че Берлин ще излезе с предложение за "конструктивни преговори за напускане", но процедурата по развода на Кралството с ЕС ще бъде трудна, като например що се отнася до участието на Великобритания в Европейската инвестиционна банка. След 2 г. Берлин ще се стреми страната да стане асоцииран член на ЕС. Вестникът обаче посочва, че това няма да доведе до "автоматичен достъп до единния пазар" от страх страни като Франция, Австрия, Финландия или Холандия да последват примера на Великобритания.

ЕС е достатъчно силен, за да намери "правилните отговори" след гласуването на Великобритания за излизане, заяви пък германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от АП. Тя добави, че Германия има "особен интерес" и "особена отговорност" за успеха на европейското единство. Меркел каза, че е поканила председателя на Европейския съвет Доналд Туск, френския президент Франсоа Оланд и италианския премиер Матео Ренци за разговори в Берлин в понеделник преди планираната среща на върха на ЕС, която ще се проведе във вторник.

Според Меркел Европа не трябва да прави "бързи и прости заключения" от референдума, защото това може само да създаде още разделения.

Канцлерът изрази "дълбоко съжаление" от решението на британците да напуснат ЕС и заяви, че общността трябва да се стреми към "близки" бъдещи отношения с Великобритания. Тя подчерта, че Великобритания остава член на ЕС с "всички права и задължения" и за двете страни, докато не приключат преговорите. Канцлерът определи гласуването за Брекзит като "повратен момент за Европа", посочва ДПА. Според нея държавите членки би трябвало да "анализират ситуацията и спокойно и колективно да вземат решения".

Оланд: Европа е пред тежко изпитание

Решението в полза на Брекзита, взето на британския референдум, поставя Европа пред тежко изпитание, заяви френският президент Франсоа Оланд, съобщи Франс прес.
Той изрази "дълбоко съжаление", че британците са направили такъв "болезнен избор". "Европа повече не може да действа, както досега. При тези обстоятелства тя трябва да демонстрира стабилност и сила", заяви Оланд след среща с членове на правителството. Президентът подчерта, че екстремизмът и популизмът са голяма опасност за Европа. "Европа е голяма идея, а не само голям пазар, и без съмнение тя се изгуби, защото забравихме това", добави Оланд и изтъкна, че ЕС трябва да бъде под контрола на гражданите си. Той потвърди, че в понеделник ще замине за Берлин, за да се срещне с германския канцлер Ангела Меркел. "Франция ще предприеме инициативи, за да може Европа да се концентрира върху най-важното", обеща френският президент, посочвайки като основни елементи сигурността, инвестиции, водещи до растеж и създаване на работни места, съгласуването на социалното и данъчно законодателство на страните членки на ЕС и др.
"След като британците гласуваха за Брекзит, е време Европа да бъде преосмислена, в противен случай има риск от разпадане на ЕС", каза пък френският премиер Манюел Валс, цитиран от Ройтерс. "Решението на референдума показва безпокойство в Европа, което е било пренебрегвано прекалено дълго", добави той.

Путин: Нямат право да говорят за позиция на Русия

Резултатите от референдума във Великобритания отразяват недоволството от състоянието на сигурността и нежеланието да се субсидират други икономики. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин след края на визитата си в Ташкент. Той коментира, че Русия иска да общува със силна Европа и ще уважи избора на британците. "Имам мнение, но ще се въздържа да го кажа. Мисля, че би било некоректно от моя страна", заяви той. "Хората явно са недоволни и от решенията около въпросите в сферата на сигурността, които днес се изостриха рязко на фона на мощните миграционни процеси. Хората искат да бъдат по-независими", смята Путин.
Думите на Дейвид Камерън, че "Путин ще е доволен" от излизането на Великобритания от ЕС, са некоректен опит да повлияе на британското обществено мнение, коментира още руският президент. "След гласуването никой няма право да говори за някаква позиция на Русия. Това е проява на ниска политическа култура", добави Путин. Той посочи, че Русия никога не се е намесвала и е правила изявления по отношение на референдума. "От моя гледна точка се държахме много коректно, внимателно следяхме какво се случва, но по никакъв начин не сме влияли на този процес и дори не сме опитвали да го направим", заяви Путин. Той подчерта, че изявленията на Камерън са напълно неоснователни.
Руският външен министър Сергей Лавров пък нарече "медицински случаи" твърденията на британския му колега Филип Хамънд, че Путин се е зарадвал на резултата. "Нямам медицинско образование, затова не коментирам медицински случаи", каза Лавров, цитиран от РИА Новости.

Националисти искат допитване в целия съюз

Националисти и евроскептици от няколко европейски държави поискаха допитвания за членството в общността и в собствените си страни. "Победа на свободата! Както исках от години - ние трябва да проведем същия референдум във Франция и страните от ЕС", написа лидерката на Националния фронт Марин льо Пен в Туитър. Холандският политик и евроскептик Герт Вилдерс призова за подобна акция и в родината си. "Браво на британците! Сега е наш ред. Дойде времето за референдум и в Холандия", каза политикът. Според Вилдерс в Дания също трябва да се проведе референдум. Пpeдcтaвитeли нa итaлиaнcкaтa пapтия "Движeниe пeт звeзди" пък предложиха в страната да се проведе референдум за отказ от еврото.

Испания предлага общ контрол над Гибралтар

След британския референдум Испания ще работи за постигане на съвместно управление с Великобритания над Гибралтар, заяви испанският външен министър Хосе-Мануел Гарсия-Маргайо. Жителите на малкия анклав, за който от години спорят Лондон и Мадрид, масово гласуваха за оставане в ЕС. "Референдумът е пълна промяна, която отваря възможности, каквито Гибралтар отдавна не е виждал. Надявам се, че формулата на съвместни управление - за да съм по-ясен, присъствието на испански флаг там - е по-близо", коментира Гарсия-Маргайо.

Обама: Ще уважим решението им

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Великобритания и ЕС ще продължат да бъдат "неразделими партньори". "Народът на Обединеното кралство даде гласа си и ние уважаваме тяхното решение", заяви Обама, който по-рано призоваваше за оставане в ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай