Голямо ОХи за Европа

Голямо ОХи за Европа | StandartNews.com

Гърция шокира Европа с "ОХи" (в превод "не") на референдума в неделя. Южните ни съседи отхвърлиха строгите мерки за икономии на кредиторите напук на всички апокалиптични сценарии от Брюксел. Към 20,30 ч процентът на гласувалите с "не" гонеше 60 на сто според преброените бюлетини. "Патриотизмът е по-важен от хляба", скандираха по улиците на Атина. "Демокрацията победи страха", обяви премиерът Ципрас. Кабинетът в Атина побърза да обяви, че Гърция остава в еврозоната и настоя за незабавни преговори с кредиторите, които да дадат резултат до 48 часа. Спешно беше поискана и финансова инжекция от Европейската централна банка.

В ЕС трескаво търсят изход от ситуацията. Утре в Париж ще се проведе извънредна среща на канцлера Ангела Меркел с френския президент Франсоа Оланд.

Атина готова веднага да поднови преговорите и бързо да постигне сделка

ЕТО ОБЗОР НА ИЗБОРНИЯ ДЕН

Първите прогнози показваха, че отрицателният отговор води пред "да" на провелия се вчера референдум, свикан изненадващо едва преди седмица от премиера Алексис Ципрас. Тези резултати обаче са неокончателни, тъй като не се основаваха и на екзит полове, а на телефонни интервюта в деня на вота. Според такова телефонно проучване на фирмата "Марк", цитирано от вестник "Прото тема", с "не" са гласували 52% срещу 48% "да". Според проучването на "Метрон" резултатът от вота е същият. Според фирмата GPOа с "да" са гласували 48,5%, а с "не" - 51,5%. Изследването на MRB направено за телевизия "Стар" дава за положителния отговор между 46% и 51%, а за отрицателния - от 49% до 54%. На база близо 10% от преброените гласове бе обявено, че отговорът "не" води с 59% срещу 40% "да". Според някои информации 67% от младите гласоподаватели са гласували с "не", а 37% от по-възрастните - с "да".

Първите официални резултати се очакваха към 21 часа тази вечер. Още преди това обаче вътрешният министър Никос Вуцис обяви, че избирателната активност е била над 50% и вотът е легитимен. Преди обявяването на каквито и да е официални резултати говорителят на управляващата СИРИЗА, която агитира в полза на "не", Никос Филис заяви, че вотът на гърците позволява на правителството да действа бързо за постигане на споразумение с международните кредитори ЕК, ЕЦБ и МВФ и да се нормализира банковата система. Гръцкото правителство иска да възобнови незабавно преговорите с международните кредитори, за да постигне споразумение, което да задържи Гърция на повърхността. Това пък заяви правителственият говорител Гавриил Сакеларидис, цитиран от Ройтерс. "Преговорите, които ще започнат, трябва да бъдат завършени много скоро, дори след 48 часа", каза пред гръцката телевизия Сакелариди. Лидерът на коалиционния партньор на СИРИЗА "Независими гърци" Панос Каменос заяви, че "гръцкият народ е доказал, че не може да бъде шантажиран, тероризиран и заплашван, както и че демокрацията е победила. Дясната ръка на премиера Никос Папас заяви в Туитър, че сделка ще има до 20 юли, когато Атина трябва да върне на ЕЦБ 3,5 млрд. евро. 

Гласувайки в неделя в атинския квартал Кипсели, където живее, Алексис Ципрас заяви, че това е "празничен ден" за Гърция. "Демокрацията победи страха. Решителността на народа ще победи пропагандата на страха. Народът изпраща послание. Едно правителство може да бъде пренебрегвано, но никой не може да пренебрегва волята на цял един народ да вземе съдбата в ръцете си", каза гръцкият премиер. Референдумът дава на гърците възможността да кажат мнението си за "ултиматума" за икономии, поставен им от другите страни в 19-членната еврозона, заяви гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, след като гласува на референдума. "Днешният вот дава надежда на Европа, че общата валута и демокрацията могат да съществуват едновременно", каза Варуфакис, след като гласува заедно с 90-годишния си баща Йоргос в атинския квартал Фалиро. По-късно Варуфакис заяви, че до 24 часа Гърция може да постигне споразумение с кредиторите.Преговарящият екип на Гърция "стяга куфарите" и е готов още тази нощ да отпътува за Брюксел, съобщиха през деня няколко новинарски агенции. Гласът си на референдума даде и гръцкият президент Прокопис Павлопулос. "Днес гражданите на Гърция гласуват за бъдещето на страната. Днес е ден на гражданина и само той има правото да вземе осъзнато решение, което да отчита националните интереси и което да се грижи за бъдещето на страната", каза той и подчерта, че независимо от резултатите от вота гърците трябва да останат единни. От своя страна лидерът на главната опозиционна партия "Нова демокрация" - бившият премиер Андонис Самарас, след като гласува, заяви: "Ние казваме "да" на Гърция, казваме "да" на Европа". Самите гърци до последно бяха разединени в мнението си. 80-годишният Михелис заяви пред АФП, че ще гласува с "не", защото така е по-добре за внуците му и страната му. 61-годишната Теодора пък коментира, че се моли на колене да спечели "да".

При Грекзит намаляват пушачите и плажовете

Каква би била Европа без Гърция? На този въпрос отговор дава италианският вестник "Кориере дела сера" в цифри и проценти.

- Ако Гърция излезе от ЕС, то съюзът ще изгуби 3,2% от населението си и 84% от православните си християни.
- "Грекзитът" ще коства на ЕС 1,8% от неговия БВП, но пък БВП на глава от населението в ЕС ще се увеличи с 1,5%, а общият дълг в ЕС ще спадне с 3,4%.
- Заради "грекзита" производството на зехтин в Европа би намаляло с 24,5%.
- В случай на излизане на Гърция от ЕС, сватбите в съюза ще намалеят с 4,1%, а разводите с - 2%.
- "Грекзитът" ще лиши ЕС от 31,3% от европейските крайбрежия. Това се дължи основно на факта, че ЕС ще изгуби 2000 гръцки острова в Егейско море.
- Но пък заради "грекзита" ЕС ще пуши по-малко, тъй като общият брой на европейските пушачи ще намалее с 4,8 пункта.

Шулц: Ще имат нужда от нова валута

Преговорите трябва да продължат, препоръча Матео Ренци

Председателят на ЕП Мартин Шулц заяви, че Гърция ще трябва да въведе друга валута, ако на референдума победи "не". "Все още ли Гърция ще е в еврозоната след този референдум? Това със сигурност е така, но ако те решат с "не", ще трябва да въведат друга валута след референдума, защото еврото няма да е на разположение като средство за плащане", заяви Шулц пред германско радио. Предвид високата несигурност за европейските пазари заради кризата в Гърция ЕЦБ е готова в случай на нужда да предприеме нови мерки, заяви пък членът на Изпълнителния съвет на банката Беноа Кьоре. "ЕЦБ винаги досега има еднозначна позиция - ако трябва да направим повече, правим повече. Ние ще приложим, ако се наложи, нужните инструменти", добави той. В същото време германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер коментира, че евентуален "грекзит" би изпратил ужасен сигнал. В интервю за "Тагесшпигел" той каза, че Китай, Индия и САЩ гледат внимателно дали европейците ще овладеят тази криза или ще се провалят в предизвикателството. Европа трябва да се върне на масата за преговори с Атина независимо от резултата на провеждащия на референдума, каза премиерът на Италия Матео Ренци в интервю за "Месаджеро". Ренци отбелязва, че "ние трябва отново да започнем да говорим едни с други, и никой не го знае по-добре от канцлера на Германия Ангела Меркел".

Атина пак иска помощ от ЕЦБ

Независимо от резултата от референдума Централната банка на Гърция е готова да поиска от ЕЦБ да увеличи тавана на ликвидната й помощ, както и да преразгледа лимита от 60 евро за теглене на ден, съобщи британският в. "Телеграф". Според изданието в случай на отрицателен вот едва ли ще бъдат отпуснати повече средства по инструмента ЕЛА, а при преобладаващ вот "да" все още е малко вероятно ЕЦБ да вземе решение за възстановяване на стабилността на банковата система в Гърция, поне не и докато начело на държавата не застане ново правителство.

Междувременно стана ясно, че след края на референдума, независимо от резултатите, се очаква правителството на Ципрас да проведе разговори с Гръцката централна банка, както и с по-големите търговски банки в страната, за да обсъдят ситуацията. Според някои съобщения една от големите банки в страната ще свърши парите в близките няколко дни.
В същото време германският вестник "Билд" писа, че топбанкерите в Европа също ще проведат телефонни конференции във връзка с решението на гърците. Очакваше се днес около 22,00 ч банкерите от "Дойче банк" да обсъдят резултатите от гласуването и какво биха означавали те за кредиторите. В британската банка Barclays експертите по финансовите пазари също следяха развоя на събитията от 18 часа, заяви говорител на банката. В допълнение бе съобщено, че през целия уикенд е имало конферентни разговори и срещи с клиенти.

Искат данъчна амнистия за гърците в Швейцария

Гърция иска да сключи споразумение с Швейцария за данъчна амнистия за гърците, които имат пари по сметки в швейцарски банки, предаде АФП. Ако бъде сключено, споразумението ще позволи на гърците да получат сумите, от които имат нужда в момента.

Текстът, който е предложила Атина, предоставя амнистия на онези, които незаконно са вложили капиталите си в Швейцария, като в замяна предлага плащане на 21% от всички недекларирани суми. Различни оценки сочат, че сумите, които са депозирани от гърци в Швейцария, са между 2 млрд. и 200 млн. евро.

Информацията за предложението е потвърдена от говорителя на Министерството на финансите на Швейцария. Той не разкрива повече информация по случая.

Чакат се промени в правителството

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас може след референдума да извърши промени в правителството по предложение на кредиторите, съобщава вестник "Нафтемпорики". Във връзка с това в резиденцията на премиера в събота са се състояли няколко срещи с участието на вицепремиера Янис Драгасакис и заместник външният министър по международните икономически връзки и председател на гръцкия екип за преговорите с ЕС Евклидис Цаколотос.

"На премиера е било препоръчано незабавно да свика съвета на лидерите на гръцките политически партии и да сформира национален екип за преговорите. Как ще постъпи, той не разкрива. Според наличната информация, най-вероятно е да има промени в самото правителство", подчертава изданието. Това се налага преди всичко с цел подобряване на атмосферата на преговорите с европейските партньори.

Грекзит отваря дупка в бюджета на Германия

Ръководителят на германската централна банка Бундесбанк Йенс Вайдман предупреди кабинета на Ангела Меркел, че излизането на Гърция от еврозоната ще отвори дупка в германския бюджет в размер на милиарди евро. Това съобщи германският икономически в. "Ханделсблат", позовавайки се на правителствени източници в Берлин. "Грекзит" ще удари печалбите на Бундесбанк, които отиват в държавния бюджет. Загубите на банката ще бъдат по-големи от вече планираните 14,4 млрд, посочва "Ханделсблат".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай