Германия не може да изпълнява ангажиментите си към НАТО

Германия не може да изпълнява ангажиментите си към НАТО | StandartNews.com

Вътрешни документи разкриват, че Германия има сериозни проблеми при изпълнение на ангажиментите си към НАТО, съобщава агенция "Фокус". В началото на 2019 г. тя трябва да поеме ръководството на мултинационалните сили Very High Readiness Joint Task Force в Източна Европа, но се оказва, че Бундесверът не разполага с достатъчно танкове в оперативна готовност, пише националният ежедневник Die Welt. От поверителен документ на Министерството на отбраната става ясно, че към настоящия момент само девет от общо планираните 44 танка „Леопард" са в оперативна готовност. От 14 „Мардер"-а, само три са в оперативна готовност.

Причините за стряскащата статистика е липсата на резервни части и скъпата поддръжка на бойните машини. Също така липсват устройства за нощно виждане, гранатомети, поддържащи превозни средства, зимно облекло и защитни жилетки. ВВС също така не са в състояние да изпълнят ангажиментите си към НАТО. Оперативната готовност на оръжейните системи на изтребителите „Юрофайтър Торнадо" и транспортните хеликоптери CH-53 допълнително влошава цялостната ситуация. Всяка от тези оръжейни системи е статистически достъпна само през четири месеца в годината, за обучения и упражнения.

Останалите осем месеца самолетите остават на земята за ремонти и преустройства. „Ситуацията е еднакво тревожна във всички части на въоръжените сили", алармира комисарят Ханс-Петер Бартелс.

„Зеленият" експерт по отбраната Тобиас Линднер подчерта, че проблемите в Бундесвера са известни от години: „Въпреки това почти не се правят подобрения", отбеляза Линднер. Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен (ХДС) трябва да си зададе въпроса „какво е всъщност е направила през мандата си. Изглежда по-подходящо от политическа гледна точка непрекъснато да се обявяват нови оръжейни проекти, вместо да се решават проблемите с резервните части и поддръжката", коментира Лиднер. Вицепредседателят на парламентарната група на свободните демократи Александър Граф Ламбсдорф също отправи критика: „ускореното отслабване на ролята на Германия като сериозен фактор за сигурността продължава с неотслабваща сила".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай