Гърците: Купонът свърши, дойде време за сметката

Гърците: Купонът свърши, дойде време за сметката | StandartNews.com

Вината ни е, че живяхме като царе и търпяхме алчни политици 41 г., признават в Серес

Искаме в Европа, нищо че няма да сме глезеното й дете, казва търговецът Василис

"Купонът свърши, стига узо и сиртаки. Дошло е време да платим сметката, независимо дали след референдума в неделя ще сме в Европейския съюз или не. Без реформи няма как да спасим фалита и да тръгне държавата ни нагоре. Добрата новина е, че сме на дъното и няма накъде повече до потъваме" - това споделят жители на най-развиващия се град в Северна Гърция - Серес. Късно вечерта след "замлъкването на банкоматите" темата навсякъде е само една - ще избегне ли фалита Гърция, ще отворят ли банките. Почти всички са оптимисти, че пак ще се рамине най-лошото и скоро южната ни съседка ще започне да върви в правилната посока. Още е пресен споменът за тежката криза през 2009 г., за орязването на заплати, пенсии, бонуси и привилегии. Съседите обаче признават, че толкова близо до фалит държавата им никога не е била.

"Грешките и лакомията на нашите политици ни докараха до това състояние - да сме на колене, но ще излезем с достойнство от кризата. Идваше дадена партия на власт и започваше назначения на свои хора. После всичко се повтаряше при смяната на всяко правителство. Държавният служител бе поставен на пиедестал за сметка на останалите. Дори доскоро имахме закон, който забраняваше уволнението им, ако не се закрие цялото ведомство", казва Тодорос Трикос, който е бивш полицейски началник. Признава и друго - преди 5-6 г. получавал 1950 евро пенсия,

сега взема 1250 евро - с 35% по-малко

Съпругата му, която е учител в детска градина, също получава с 300 евро по-малко заплата. "Единствените, които не си намалиха възнагражденията, са тези, които докараха страната ни до този хал - всички политици след 1974 г. Защо премиерът Ципрас не излезе на трибуната на Народното събрание и да каже, че състоянието на държавата ни е трагично, да отправи молба към народа да прояви разбиране и да обясни защо са наложителни тези мерки за намаляване на доходите и за вдигане на данъците. Че това е цената за спасението на Гърция. И да каже, че всички управляващи си смъкват наполовина заплатите, да даде добър пример на народа", ядосва се някогашният полицейски началник, който не крие симпатиите си към България.

Убеден е, че ако политиците си намалят възнагражденията, ще привлекат хората на своя страна и може и народът да им прости грешките. "Но, който дойде на власт, гледа да си оправи фамилията. И за пореден път гръцкият народ ще плати. Не че и обикновените гърци не са виновни", признава Трикос. "Вината ни е, че живяхме като царе, харчехме, теглихме кредити. Много хора позволиха да са маши в ръцете на управляващите, използваха ги само за гласоподаватели, а никой не се интересуваше от националния интерес", смята бившият полицейски шеф. Надява се, че кризата ще отмине и Гърция ще изправи снага. Че банките ще отворят врати и няма да се стигне до фалит. Но трябва да се изпълняват условията на ЕС. "Щом дават по 60 евро на ден банкоматите, значи така трябва.

Стига сме се оплаквали, да се стегнем

че само ние можем да си помогнем", допълва той.
Димитрис Лагос също не крие, че дълги години сънародниците му са щракали с пръсти и са харчели безразборно. "Не може да изкарваш 500 евро, а да похарчиш 800", пресмята собственикът на заведение в село Света Елена край Серес. Думи като морал пък били непознати на управляващите в последните 41 г. Когато ръководиш държава, трябва да си патриот, смята Лагос. Затова се докарали дотам, че да гласуват за или против ЕС. "За разлика от българите, по-трудно се приспособяваме към тежките ситуации, но пък бяхме много силни, когато всичко бе лесно и пари се изсипваха откъде ли не - като заплати, бонуси, кредити, евтини услуги и стоки. Банкови служители обикаляха селата и агитираха обикновените дядо и баба да си вземат кредитна карта. Карахме я без морал и вяра.

Уж имахме капитализъм, а управлението ни бе социалистическо

- изсипваха се безразборно пари откъде и на кого ли не", твърди стопанинът на таверната.
Василис пък е продавач на цигари в центъра на Серес. Смята, че нищо лошо не е направил през живота си, но също плаща цената на кризата. С по-ниска заплата е от години, но поне не може да остане на улицата. "Жертва сме на политически игри, ние теглим - обикновените хора. Вече няма да се върне миналото. Това сме длъжни да проумеем. Необходимо е да спазваме правилата на ЕС. Стигнахме дотам, че да се чудим искаме ли в Евросъюза или не, да избираме между еврото и драхмата. Драхмата е минало, трябва да гледаме напред. Но да осъзнаем, че вече не сме глезеното дете на Европа, а ще си плащаме за всичко", категоричен е Василис.

Диаспората в Сандански: Срам ни е, че се докарахме до фалит

И без Брюксел ще изплуваме, не чакаме само на маслините, казват бизнесмени у нас

По обяд във вторник в гръцкото кафене "ЕЛЛНNIKO" в Сандански е твърде "горещо". Не заради времето, а заради споровете и дискусиите на комшиите за бъдещето на тяхната страна. 5-6 мъже, повечето пенсионери, не спират да разменят остри реплики на висок глас. "От това по-лошо не е било. Срамуваме се да говорим дори по тази тема. Никой от нас преди години не е вярвал, че през 2015 г. Гърция ще е пред фалит, а банките - затворени. Днес отидох до банкомата и не можах да изтегля лимита от 60 евро, трябва да изчакам чак до вечерта, че теглих снощи. Нужно е да минат 24 ч. Никой не ме пита дали тези пари не ми трябват сега, на момента", твърди 69-годишният Димостенис Фалиерос, който е от Атина. Дошъл в курортния град преди 20 г. да развива бизнес. След няколко години закрил фирмата си, но останал в Сандански. Той и останалите гърци следят непрекъснато ситуацията в родината си, гледат по цял ден гръцките канали по телевизията. "Знаем повече дори от сънародниците ни.

Няма да фалира страната ни, Европа няма да го допусне. Нека не вярват повече на Ципрас, да знаят, че трябва да плащат сметката. Да са наясно бизнесмените, че не бива да крият данъци, а управляващите - да не харчат, за да си осигуряват избиратели. Ще си понесем последствията. Ще тегля 10 пъти пенсията си от 600 евро, ще плащам всеки път по 1,20 лв. Нека гласуват за оставането на Гърция в ЕС, аз няма да мога да се върна чак в Атина, откъде пари за 100 л нафта? Други наши сънародници обаче се върнаха и ще участват в референдума", споделя Стефан. Възрастните мъже са категорични, че още в понеделник Гърция е длъжна да се разбере с Европа. "Имаш ли дълг - плащаш. Няма искам - не искам. За България не съм вярвал, че може да стигне до такова срамно положение, камо ли за Гърция. Дано се оправят нещата, че ще е лошо и за страната ви. Няма да идват всеки уикенд по 1000 гърци и да харчат за храни, за дрехи, за ресторанти, за жени. Вярвам, че гръцкият народ няма да си сложи пистолет на челото и да се самоубие", смята Димостенис. И се аргументира - родината му е най-красивата страна в света - с разкошна плажна ивица, прекрасни острови, най-хубавия климат. "Планът на Ципрас да бягаме от ЕС не бива да се подкрепя. Правителството трябва да избяга от управлението, за да не го изгоним ние. Давал съм пари на българи, сега може да ми се наложи аз да търся от тях. Но ще е временно. Гърция ще се спаси. Ще се молим на Господ за Елада", кълнат се пенсионерите.

Оптимист е и собственикът на хотел "Ели Греко" край Мелник - Христос Мавридопулос. Готов е да се обзаложи, е страната му само за година ще се оттласне от дъното. "И да излезем от ЕС, няма да фалираме. Имаме нефт, газ, не само маслини. Няма да гласувам на референдума, няма смисъл. Политиците си оправят фамилиите за 100 г. напред, а за хората - никаква файда", казва той. Смята, че всичко е сценарий на сили вътре и извън Гърция. Целта е да се купят важни обекти на ниска цена. "Води се тайна икономическа война. Ние сме в ролята на агнето. Но него вълкът може да го изяде и в кошарата, и извън нея. Големите европейски държави искат по-малките да са им като роби. Затова не мисля, че излизането от Еврозоната ще е фатално. Ако Европа ни иска, нека ни даде срокове и шанс да се справим, а не да ни слага въжето на шията", казва бизнесменът, който от 8 г. има бизнес в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай