Евролидерите не постигнаха успех в дискусиите си за миграцията в Австрия

Евролидерите не постигнаха успех в дискусиите си за миграцията в Австрия | StandartNews.com

Лидерите на Европейския съюз не успяха да постигнат значим напредък в изглаждането на различията си по въпросите на миграцията по време на снощните си разговори в австрийския град Залцбург. Единственото, за което са се договорили, е, че съюзът трябва да сътрудничи по-тясно с Египет по въпроса, съобщиха рано тази сутрин участници в срещата на върха, предаде ДПА. Изразена е била подкрепа за разговори между ЕС и Египет и за среща на високо равнище, посветена на сътрудничеството по въпроса с мигрантите и икономическото сътрудничество, която би могла да се състои през февруари в Египет. Туск ще представи тези идеи на египетския президент Фатах ас Сиси, с когото ще се срещне скоро в Ню Йорк.

Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви пред ДПА, че страните членки не са постигнали достатъчно компромиси през първия ден от неформалната среща на върха. Италия, Австрия и няколко централноевропейски страни са застъпили позицията, че единственият начин да бъде спряна нелегалната миграция е да бъдат укрепени външните граници на ЕС. Те същевременно отхвърлят всякакви опити за преразпределяне на кандидатите за убежище в рамките на съюза.

Други правителства искат решаване на този висящ проблем, опасявайки се, че той ще помогне на популистките партии да спечелят значително влияние в изборите за Европейски парламент следващата година.

Някои страни се противопоставят на плановете за разширяване на пълномощията и персонала на Фронтекс - агенцията по охрана на външните граници на ЕС.

"Дискусията по вътрешните аспекти на миграцията потвърди, че различията остават", каза източник от ЕС за състоялите се разговори по време на снощната лидерска вечеря. Разговорите ще продължат днес.

Пристигайки на вечерята, Юнкер отново призова за солидарност в Европа, като добави, че тези, които отказват да приемат бежанци, трябва да споделят това бреме по други начини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай