Елизабет II призова шотландците да помислят внимателно за референдума

Елизабет II призова шотландците да помислят внимателно за референдума | StandartNews.com

Единбург. Британската кралица Елизабет II за първи път направи коментар по повод предстоящия в четвъртък исторически референдум за отделянето на Шотландия от Великобритания. Тя каза, че се надява шотландците "да помислят много внимателно за бъдещето". 

Преди дни Бъкингамският дворец разпространи изявление, в което се казваше, че Нейно Величество ще остане неутрална до вота, както го изисква конституцията. Тя устоява на натиска на консервативни политици, които я карат да изрази позиция, тъй като референдумът може да разцепи кралството. 

Известна е привързаността на Елизабет II към Шотландия - тя прекарва почти цяло лято там, освен това в Шотландия е родена майка й, покойната кралица-майка. Актуалното изказване кралицата направи след църковна служба в неделя в близост до шотландското й имение Балморал. 

Ако шотландците гласуват за независимост, страната ще се отдели от Обединеното кралство след 18 месеца. Шотландски политически лидери дадоха заявка, че искат кралицата да остане държавен глава и на независимата Шотландия.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън се очаква да пристигне днес в Шотландия за последен път преди вота, където да се опита да убеди хората да запазят единството на кралството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай