Българин е кандидат за Конгреса на САЩ

Българин е кандидат за Конгреса на САЩ | StandartNews.com

Крис Досев е роден в Чикаго, но си идва всяка година

Крис Досев е първият човек, кандидатиращ се за конгресмен в САЩ, с български произход. Той е роден в Чикаго, бил е морски пехотинец, военен пилот в Ирак, поддържа бизнес за недвижими имоти и има осем деца, разказва Нова ТВ.
Досев казва, че е американски патриот, но с българско сърце и корени. Почти всяка година той се връща в родното село на баща си Алеково, край Свищов. Дори веднъж е преплувал Дунава. В Алеково всички наричат Крис - Христо. Сега той иска да стане новият младши конгресмен от Пенсакола, Флорида.

Историята му тръгва от Чикаго. Бащата на Крис пристига в Америка през август 1961 г. Няколко месеца по-късно - през октомври, се ражда синът му Крис. Започва работа като чистач, а майка му работи в ресторант, но само няколко години по-късно започва да поправя стари сгради и да ги отдава под наем.

"Без да преувеличавам, от 5-годишен ходех с баща ми по обектите и му носех кутията с инструментите. После в университета започнах да уча финанси и помагах на баща ми с тази част от бизнеса", споделя Крис.

Досев завършва Университета на Флорида, университета и на Джон Атанасов, но с военна стипендия. Бързо става командир на батальона. След като се дипломира, Досев се присъединява към морските пехотинци и е базиран в Пенсакола, Флорида. През 2009 г. се мести да живее в Пенсакола, откъдето сега се кандидатира и за конгресмен.

"В началото на март се освободи място в Камарата на представителите и реших, че това е възможност за мен да направя нещо за хората тук. Имам опит не само като военен, но и 20 години в бизнеса с недвижими имоти, женен съм, с осем деца, пътувал съм доста по света, което ми дава уникален житейски опит като конгресмен", казва Досев.
Той признава, че никога не забравя корените си.

"Баща ми до последно не забрави България", твърди кандидат-конгресменът. Двамата за първи път се връщат в далечната родина през 1978 г. На летището ги разделят и щателно ги претърсват и разпитват в продължение на два часа. Но в Алеково ги посрещат сърдечно.

"Без да преувеличавам, цялото село беше изляло на входа да посрещне своя син", с вълнение си спомня Крис. Тогава той преплува и река Дунав, за което получава грамота от комунистическата власт.

Крис се справя добре с българския, който е научил от българското училище в Чикаго и с разговорите със сънародниците, с които работи по-късно през годините. Баща му е бил много гостоприемен и е вършел много услуги на българската миграция в Чикаго. Тъй като е притежавал няколко сгради във Ветровития град, той ги е отдавал на наши сънародници на добри цени, особено в последното десетилетие на 20-ти век. Досев-баща умира в Чикаго през 2005 г.

"Той живееше в Линкълнуд и много се гордееше с дома си. До последно имаше градина в задния двор с домати, чушки, краставици, патладжан, копър. Всяка неделя правеше голяма салата с печени чушки. Никога не забрави вкуса на дома си", казва синът му.

Крис разказва и за семейството си - женен е от 30 години и съпругата му е неотлъчно до него. Запознали се на сватба. Имат трима синове и пет дъщери. Повечето от тях са посещавали България, а някои дори говорят малко български.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай