15:55 ч.

13.07.18

4 мин.

0

5

0

Цветанов участва в обсъждането на НАТО на Трансатлантическата конференция

от редактор |

Цветанов участва в обсъждането на НАТО на Трансатлантическата конференция

Държавният департамент на САЩ му благодари за сътрудничеството с България


Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов взе участие в осмата Трансатлантическа конференция на мозъчните тръстове, която се проведе във Вашингтон. Организатори на форума са Международният републикански институт, институтът "Хъдсън" от Вашингтон и Центърът за европейски изследвания "Вилфред Мартенс".


Дневният ред на конференцията беше подчинен на срещата на НАТО в Брюксел и произтичащите от нея перспективи пред трансатлантическото сътрудничество. По време на панелната дискусия, в която участваха експерти от САЩ и Европа, бяха изведени основните елементи на съвременната среда за сигурност, като бе отчетено, че след приключването на Студената война заплахите към държавите-членки на НАТО не са изчезнали, а само са променени по характер.


В рамките на Трансатлантическата конференция на мозъчните тръстове бе отбелязано още, че откритите военни заплахи все още са налице, но те са допълнени от асиметрични заплахи. Тероризмът и насилственият екстремизъм са запазили своите нива на присъствие, а в някои случаи дори са се увеличили, но НАТО има уникалната роля да предпазва демократичния свят от тези заплахи, утвърждавайки се като балансиращ фактор за сигурността на Европа и света.


Същевременно Цветан Цветанов се срещна в Държавния департамент на САЩ във Вашингтон със зам.-помощник държавния секретар на САЩ по въпросите на наркотиците и правоохраната Брук Дарби, която през по-голяма част от професионалното си развитие е работила в областта на противодействието на наркотиците и организираната престъпност и налагане върховенството на закона.


В рамките на разговора Цветан Цветанов запозна американската страна с вече приключилото Българско председателство на Съвета на ЕС, чийто основен приоритет беше очертаването на ясна европейска перспектива пред страните от Западните Балкани. Двете страни се обединиха около мнението, че европейското бъдеще за страните от района няма алтернатива. Беше изразено задоволство, че сред приоритетите на Австрийското председателство също присъства темата за Западните Балкани, като по този начин се осигурява политическа приемственост. Цветан Цветанов благодари на Брук Дарби за изваждането на България от негативната "Втора група - специално наблюдение" в Доклада по трафика на хора за 2018 г., подчертавайки че това е признание за усилията на правителството на премиера Бойко Борисов в тази област. За съжаление, през 2013-2014 г. нашата страна е попаднала в негативния списък поради неадекватна правоохранителна реформа на тогавашното правителство, закривайки ГДБОП и изпращайки служителите й в други структури от правоохранителната рамка. Това довежда до тежки организационни и правно-нормативни проблеми, което не остава незабелязано и неотчетено в годишните доклади на Държавния департамент за 2014 и 2015 г. Именно тогава България е преместена в по-ниската група от държави.


В хода на срещата американската страна изрази положително мнение и подкрепа за новосформираната Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), като бе отбелязано, че това е стъпка е правилна посока, която ще доведе до засилване върховенството на закона. От българска страна беше изразено съгласие с това становище, както и беше изразено желание за подпомагане подобряването на административния капацитет. Беше обсъдена възможността от провеждането на широкообхватно специализирано обучение на представители на правоохранителните служби, прокуратурата и съдебните власти по противодействие и разследване на конкретни по вид и характер престъпления. И двете страни се обединиха около мнението, че е изключително важно разследващите и съдебните органи да имат специфични професионални познания с оглед по-успешното противодействие на даден вид престъпление. Това виждане беше доразвито с идея за евентуално съвместно обучение в България на служители от съседни страни, посредством което да се повишава експертният капацитет, както и да се създават хоризонтални професионални отношения на сътрудничество.


От Държавния департамент бяха изразени благодарности към Цветан Цветанов за отличните нива на сътрудничество с България през годините. От своя страна Цветанов посочи, че това сътрудничество е доказано многократно през годините, понякога и при много тежки ситуации като терористичния атентат в Бургас през 2012 г.


Цветан Цветанов и Брук Дарби споделиха увереността си, че двустранното сътрудничество ще продължи да се развива в положителна и възходяща насока. Беше изразено желание за поддържане на редовен контакт с цел по-добра взаимна информираност.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 14:29 · 16.07.2018
Мозъкът цвъки аахаахаах
Потребител · 04:30 · 14.07.2018
Цвъко е лицето на ГРоБ а Борисов мозъка. Резултатите ги виждате всички
Потребител · 20:11 · 13.07.2018
ОООО МАРАБА МОЗЪК
Потребител · 17:20 · 13.07.2018
Срещата между мозъчният „Еверест“ на Булгаристан Цъфти Ух, рупорът на демокрацията, движещата сила на партията, вРът на интелекта и посланик Брук Дарби е преминала в закачки и психо експерименти !!! На пъпешовидния гъзолизец са му върнали фабричните настройки и сега щял да пасе патки, туй му било призванието, според менторите му от Сащисаните Анални Щати !!! Явно първоначално се бяха подвели, но после са поправили грешката си, и сега ще става единствено за експонат за снимки !!!
BarakBaghdadi · 16:42 · 13.07.2018
Стандарт, вие май на майтап толкова детайлно следите срещите на безмозъчният Цвъки с Мозъчните тръстове? То няма нормален българин на, който това да не звучи безумно! Стига сте се гъбаркали с Цвъки :-)
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент