Бербомания в Солун

Бербомания в Солун  | StandartNews.com

Българската звезда ще прибере 2 милиона евро за година, клубът му нае зверска охрана

25 000 го чакат на стадиона, разрешиха на нашите ученици да пропуснат часовете в четвъртък

Димитър Бербатов сложи край на истерията около новия му клуб и подписа днес с гръцкия ПАОК. Той пристига в Солун като истинска суперзвезда в четвъртък, а след задължителните медицински тестове ще бъде представен пред лудата публика на стадион "Тумба".

Солун е в краката на един българин! На сцената излезе Димитър Бербатов и гърците престанаха да пишат само за наши сутеньори, крадци и трафиканти! Солун буквално полудя, след като Бербо подписа за една година с местната футболна гордост ПАОК. Централните медии в Атина също не свалиха новината от челните си страници.

Трансферът стана в последния час, типично за Димитър. Бербо и неговият агент Емо Данчев подписаха от Англия, където преговаряха до последните секунди с "Астън Вила". Бирмингамци обаче не поискаха да дадат договор за 2 години на Митко. Освен това от Солун извадиха по-добра заплата. Руският олигарх с гръцки корени Иван Савидис прати спешно в Англия спортния шеф Франк Арнесен, прочут в миналото датски футболист, заемал директорските постове в "Тотнъм" и в "Челси". И величието убеди стария си познат. Митко ще прибере през следващия сезон близо 2 милиона евро с бонусите. Савидис ще се бръкне с още толкова покрай данъци и други такси. Решаваща се оказа и близостта до София, където живее семейството на звездата.

Но парите не са важни за феновете на ПАОК, които приеха трансфера на Бербо като събитието на века. "Черно-белите" поръчаха веднага рекордни количества фланелки с името на Българина. Близо 25 000 фенове се заканиха да напълнят клубния стадион "Тумба" при представянето на голаджията в четвъртък. Вратите отварят в 15,00 ч, а самата церемония ще започне час по-късно. Вероятно нашето момче ще носи номер 14, но свободна е и десетката.

До снощи не беше ясно откъде ще се появи Митко. Затова гръцките медии заложиха капани на три летища - в Солун, в София и в Истанбул. Обещана беше тлъста награда на фотографа, който първи "залови" Бербо на гръцка земя. Комшийските сайтове, телевизии и вестници извадиха абсолютно всичко от личния живот на Митко - приятелка, деца, отвличания (доста поукрасени), любови, раздели. Плюс клипове с фамозните му изпълнения.

Феновете също обещаха да са и на летище "Македония" в Солун в четвъртък. От клуба се стреснаха от невероятния интерес и наеха охранителна фирма, която да пази нападателя от прекомерната народна любов.

Българските ученици в Солун, чиито занятия вече започнаха, също изпаднаха в делириум. Пред "Стандарт" те съобщиха, че се помолили учителите да ги пуснат от часовете в четвъртък, за да отидат на представянето на Бербо. Получили светкавично разрешение, тъй като ПАОК е религия в прочутото пристанище.

Съдбата също даде интересни знаци на Димитър. Първият му мач за ЦСКА беше контрола преди 17 години - на гръцка земя с "Катерини". Дебютът му за националния тим също беше срещу "елините" като гост година по-късно. Освен това Митко за пореден път е първият българин в чуждестранния си клуб. Така беше в "Байер", "Тотнъм", "Манчестър Юнайтед", "Фулъм" и "Монако".

Митко може да дебютира за ПАОК още тази седмица срещу "Верия". Тимът му тръгна зле в първенството с една точка в две срещи, но с идването на Бербо в Солун се размечтаха за титла. В Лига Европа отборът гази наред и се класира в група заедно с "Борусия" Д, "Краснодар" (Русия) и "Габала" (Азербайджан). В ПАОК се притесниха, че са пропуснали срока да картотекират българския нападател, но по-късно обещаха да оправят проблема в УЕФА.

Треньорът е ял попарата на нашия

Треньорът на ПАОК Игор Тудор познава добре Димитър Бербатов. Той обаче едва ли иска да си спомня 12 октомври 2002 г. Тогава Митко се разписа след негова грешка за победата с 2:0 над Хърватия. След това обаче в Загреб Тудор се поправи и спаси успеха с 1:0 за хърватите, след като изби топката от краката на Бербо в края на срещата. Така "шахматистите" успяха да се класират заедно с нас на Евро 2004. След това Тудор и компания ни изнесоха лекция в София на 4 юни 2005. Игор вкара един от головете за победата с 3:1. Двамата са се срещали и в Шампионската лига. "Юве" застана по пътя на "Байер" към финала през 2002 г. Бербо пропусна първата среща - 0:4, но бе титуляр при победата с 3:1 в Германия. "ПАОК направи много добър ход. Кариерата му говори достатъчно. Не му трябва и много време, за да се приспособи към отбора. Брилянтен е. Играе с ум. Много ни помогна", заяви друг хърватин Даниел Субашич, който рита с Митко в "Монако".

"Вила" нямали пари

за Бербо, обяви "Бирмингам мейл". "Ясно е каква е причината да избере ПАОК, който завърши на второ място в Гърция - те му дават чисти 2 млн. евро на година", коментира изданието. Тим Шърууд и шефовете на английския тим не са могли да отговорят с подобаваща оферта на това предизвикателство. Така на "Вила парк" останаха с пръст в устата. "Мениджърът Тим Шърууд се надяваше, че ще привлече нов нападател. Бербатов изглеждаше идеален вариант, защото бе свободен агент. Идването му щеше да привлече внимание и да развълнува феновете на тима", продължава вестникът, който е доста близък до кухнята на "Астън Вила". Така клубът от Висшата лига ще трябва да се оправя с наличните си играчи. Освен това "виланите" си вкараха автогол още при преговорите. Те предпочетоха да се съсредоточат върху играчите, които купиха от други отбори, преди да затвори пазара. На Бербо явно не му хареса да стои на втори план.

Бонев пред комшиите: Не сте виждали такъв футболист

Легендарният и в Гърция Христо Бонев бе намерен от тамошни медии, за да каже мнението за трансфера на Димитър Бербатов. "Чух сутринта по радиото новината. Това е голяма изненада. Бербатов е футболист от световна класа. Eдна чудесна новина не само за футбола в Солун, но за цяла Гърция. Не знам да е идвал играч преди от такъв ранг. Приятели сме с мениджъра му Данчев. Бербатов искаше да е близо до България. Солун е на 200 км от София. Феновете трябва да бъдат щастливи със собственик като Иван Савидис. Браво! Той показа, че обича отбора. Всички гръцки фенове ще видят футболист от световна величина. Присъствието на Бербатов е огромна чест за гръцкия футбол. Савидис не е мислил за парите, а за бъдещето на отбора", коментира Зума. "Мисля, че присъствието му само ще вдъхнови играчите. Знам, че в ПАОК има прекрасен футболист като Атанасиадис, но смятам, че ще стане още по-силен", каза още Бонев. Той обаче не се нае да даде прогнози дали "двуглавите орли" ще станат шампиони. "Със сигурност Бербатов знае много добре в какъв клуб отива", завърши идолът на "черно-бял" Пловдив.

Бонев е добре познат в южната ни съседка като играч на АЕК, а по-късно и треньор на "Панатинайкос", "Лариса" и "Йоникос".

Парите дава човек на Путин
Иван Савидис инвестира и в Кърджали, ще строи тютюнева фабрика

Руски олигарх с гръцки корен докара Бербо в Солун. Става въпрос за Иван Савидис, който в началото на годината закупи терен от 30 декара край кърджалийското село Подкова, за да вдигне тютюнева фабрика. Олигархът е един от 30-мата най-богати руснаци според "Форбс".

Роден е на 27 март 1959 година в населеното от понтийски гърци грузинско селце Санта. 21-годишен постъпва в Донската държавна цигарена фабрика в Ростов на Дон. Издига се от прост работник до зам.-директор. След това се хвърля в частния бизнес и оглавява компанията "Донской табак", купува и летището в Ростов.

Прави милиони в цигарения бизнес, после преуспява и в производството и търговията с охладено месо, селскостопански и рибни продукти и др. Говори се, че дава хляб на повече от 17 000 души. Постепенно създава мощния холдинг Группа Агроком, който търгува по цял свят. Интересите му обаче не приключват с правенето на пари. Цигареният барон, както е известен Савидис, влиза и в политиката. Два пъти е избиран като депутат от партията Единна Русия. Счита се за личен приятел на Владимир Путин, който го е награждавал с орден "За заслуги към отечеството". Председател е още на съюза на гръцките комунисти в Русия. Ключова фигура в организацията на гърците от черноморските страни.

Голямата му страст е футболът. Известно време е президент и собственик на двата клуба от Ростов на Дон - "Ростов" и СКА. През 2012 година купува контролния пакет акции ПАОК.

Атина обижда тима с "българите"

Феновете на грандовете от Атина "Панатинайкос" и "Олимпиакос" имат доста сериозна вражда с тези на ПАОК. Столичани дори обиждат с "българи" съперниците си от Солун. Те пък не им остават длъжни и при гол отвръщат: "Така е... българите!".

Иначе ПАОК е основан през 1926 г. от преселници от Истанбул. Той се явява наследник на основания там през 1985 г. тим "Хермес". "Черно-белите" или "двуглавите орли от Север" имат две титли през 1976 и 1985 г. Четири пъти са носители на купата на страната - 1972, 1974, 2001 и 2003 г. Групировката Gate 4 е най-мощната сред останалите фенски. Тя съществува още от 1976 г. Феновете на ПАОК са побратими с тези на "Партизан" (Белград), ОФИ (Крит) и ЦСКА (Москва). На "Тумба" обаче редовно може да се видят родни знамена. Клубът има свой фенклуб в България от дълги години. Тасо Котуляс, който дава тон за песни с тромпета си, пък дойде да подкрепя "Левски" в ШЛ.

Пиринско стяга кметски агитки

Невероятна еуфория настана и сред футболните запалянковци в Пиринския край след трансфера на Димитър Бербатов в ПАОК. Земляците му са категорични, че редовно ще отскачат до южната ни съседка, за да гледат своя любимец и да го подкрепят. "Все едно се е завърнал в родината. Ние ходим да викаме за нашите футболисти чак в Бургас и Варна, които са на 500 километра. А Солун ни е само на 195", твърдят фенове на "Пирин".

Още по-близо са Петрич и Сандански. "Не ни е проблем пътуването, горивото поевтинява, там сме за малко повече от 1 час след пускането на "Струма", твърди председателят на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански Илия Пасков. Между 40 и 60 лева ще струва горивото в двете посоки за футболните фенове от Петрич и Сандански. При четирима души в една кола ще трябва да платим за път не повече от 10-15 лева на човек", пресмятат футболните запалянковци. Кметове в региона също вече звънят на свои колеги в Северна Гърция. Управниците често гостуват в южната ни съседка по покана на тамошните градоначалници. "Ще спретнем поне за 1-2 дербита в Солун кметски агитки и ще викаме за нашето момче. То заслужава подкрепата ни", споделят кметове в Пиринско.

Шефът искаше голямо име, фен е на Димитър
Костас Петронос ("Метроспорт", специално за "Стандарт")

Босът на ПАОК Иван Савидис искаше голямо име и го получи. Той е стар почитател на Бербатов. Кани го за трета поредна година в Солун. Харесва играта му. Когато разбра, че Димитър става свободен агент, веднага го покани. Пак изглеждаше, че нещата отиват към провал, но тогава дойде новината, че Бербатов не се е разбрал с "Астън Вила". Савидис прати светкавично спортния директор Арнесен, за да му докара Бербатов. Феновете на ПАОК също винаги са искали голямо име и Иван Савидис им го подари. Еуфорията в града наистина е невероятна. Сигурен съм, че българинът бързо ще спечели запалянковците.

Заплатата му непосилна за Рим

Буквално в последните часове на пазара Димитър Бербатов е бил предложен и на "Лацио", съобщи "Месаджеро". Президентът на "орлите" Клаудио Лотито задържал нарочно трансфера на Алесандро Матри от "Милан". Високите изисквания на Бербо накарали "Лацио" все пак да вземат италианеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай