Студенти предлагат безплатна обиколка в сърцето на Стара Загора

Студенти предлагат безплатна обиколка в сърцето на Стара Загора | StandartNews.com

Безплатна обиколка в сърцето на Стара Загора – така се нарича и Фейсбук-страницата на двамата инициатори на похвалното начинание - Дамян Тодоров и Тихомир Рачев. Старозагорците са студенти по право в Софийския университет „Св. Кл. Охридски" и са убедени, че съвсем безкористно могат да предложат на любопитните си съграждани и гостите друг поглед към древната история на своя роден град, различен от учебниците и лъскавите диплянки.

Самият анонс за безплатния тур подсказва, че амбициите им въобще не са безпочвени. „Ще можете да видите улиците на римския град Улпия Августа Траяна, публичната тоалетна с течаща вода, форумът, арената и термите и ще разберете защо точно на това място е основан града от траките, какво е коствало на римляните да стигнат до Берое, какво е било значението на града за християнството, каква е била промяната в града, когато е станал част от българската държава", обещават в кратката си анотация разбулването на куп интересни факти младите гидове.

Първият официален тур с туристи, водени от Дамян и Тихомир, съвсем естествено бе в Нощта на музеите в съботната вечер. Около 50-ина старозагорци се отзоваха на поканата на момчетата да минат с тях по улиците на античната Августа Траяна отпреди 2 хил. години и не пестят суперлативите си. „Браво момчета! Много приятна и полезна беше разходката. Вие сте истински будители от каквито има нужда нашата Родина. Поздравления и успех! , благодари им възторжено Ивелина Радева. Харесали са инициативата им още близо 200 души.

Самите доброволци също не крият задоволството си, че толкова много хора са им повярвали и обещават да развият идеята си. „За бъдеще ще се постараем да обхванем максимално както хронологически, така и тематично всички забележителности в Стара Загора и околностите. Искаме да разгледаме и представим не само античността, но и предосвобожденската и следосвобожденската история на града", разкриват част от амбициите си Дамян и Тихомир. Те не изключват в бъдеще да предлагат и обиколки с гид до храмове, свързани с религията и до езотерични места извън Стара Загора.

Засега безплатните обиколки ще бъдат всяка събота като единственото условие е групата да не по-малко от 10 души. Ако заявката е от чуждестранни туристи, младите гидове са готови да водят беседата на френски или английски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай