Спасиха пътници от пожар във влака Бургас-София

Спасиха пътници от пожар във влака Бургас-София | StandartNews.com

Пътници и персонал на БДЖ се спасиха след пожар във влака Бургас-София. Локомотивът избухнал в пламъци по време на движение малко след 23 часа в сряда. Тренът тъкмо наближавал жп прелеза на айтоското село Карагеоргиево. Пламъците бързо обхванали долната част на локомотива. Машинистът и неговият помощник усетили мирис на изгорял проводник и започнали да проверяват откъде идва димът.

Минути по-късно локомотивът, теглещ композицията, избухнал в пламъци. Машинистът незабавно спрял влака и заедно с помощника си започнали да гасят огъня. Докато единият потушавал пламъците с пожарогасител отвън, другият задействал противопожарната система на локомотива отвътре. На място са пристигнали и три пожарни коли - една от Бургас и две от Айтос, които се включили в гасенето.

Около 60 пътници и персонал на влака са спасени. Хората са изведени от вагоните на безопасно разстояние, докато пламъците бъдат потушени. По първоначални данни пожарът е предизвикан от авария на подкошови хоризонтални вентилатори на машината, които дали късо съединение. Влаковата композиция за столицата е била съставена от два локомотива и шест вагона, два от които са били спални.

След потушаването на огъня машинистите опитали да върнат влака в Бургас, но се оказало, че вторият локомотив, закачен в задната част на трена, не работи. Осигурени са били автобуси, които извозили пътниците до Ямбол, откъдето те са качени в друг влак за столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай