Ной от Враца гледа 1000 животни

Ной от Враца гледа 1000 животни | StandartNews.com

Някои от съселяните му го наричат съвременния Ной заради стотиците животни, които отглежда в дома си. Той пък споделя, че е просто човек, който навремето не успял да стане ветеринар, но до ден днешен обича животните. Иво Иванов отглежда в дома си около 1000 в двора на къщата си в криводолското село Краводер. По професия е строителен техник, но от година вече е пенсионер. Отдал се е изцяло на хобито си - животните. Идва в Краводер преди 7 г. Дотогава с жена си живеели в апартамент във Враца. Прага на къщата в селото прекрачва с една корела, подарена му от съпругата. Впоследствие Иво купува още една птица от същия вид, за да си има компания. Така започнало всичко.

"Сега имам най-много финки и папагали. Отглеждам патици, фазани, гъски, кокошки, гугутки, скумрии, гълъби, амадини, канарчета и пъдпъдъци. От някои имам по няколко различни вида. Имам си и

няколко кучета - все верни другари"

разказва Иво.
Новата му идея, с която скоро мисли да се захване, е да направи къща под открито небе за папагалите си.
"Ще заградя всичко в двора, ще вкарам няколко големи, сухи дървета, ще направя тунелчета, за да може от пролет до есен да живеят папагалите навън. Искам животните ми да са сред природата, а не в кафези, да усещат слънце, дъжд, вятър", споделя мъжът.

През пролетта и есента дава антибиотици и витамини на животните, за да не се заразят с болести - от това се страхува най-много стопанинът. Любовта към животните

е наследил от дядо си

- Иван Първанов Дивия.
"Така е бил записан и в паспорта си. Казвали са му Дивия, защото по цял ден стоял в гората сред животните. Бил е ловец и рибар цял живот. Аз пък си бях градско чадо, но по цял ден бях с книгите за животни. Имах над 100 в дома си. Всичко прочитах, но нямах практически умения", спомня си той.

Още от малък мечтаел да стане ветеринарен лекар, но го спънал изпитът по химия и се отказал. Любовта му към животните обаче не изчезнала. От шести до осми клас изкарал в Мароко, където живеел с баща си. После се прибрали в България.
"Сега вече мога да кажа, че станах ветеринарен лекар по неволя. Аз си лекувам животинките, помагам и на хора в селото, които се допитват до мен за съвет. В книгите пише много неща - някои отричат напълно, но пък всеки принцип си има изключение. Убедих се и в това", разказва Иво. Мъжът прави кръстоски между различните породи. Гордее се с красиви финки, произлезли от различни видове. Успял е да направи кръстоска между гугутка и скумрия.

"Между канарче и пойна птица

се получава много хубава кръстоска, но за съжаление безплодна. Пее уникални песни, човек може да й се любува докато живее", споделя още той.

Пробвал да събере кокошка и фазан, но не успял. Грижата за животните му започва рано сутрин. До обяд мъжът обикаля двора, за да обърне внимание на всички.

Разказва, че е благодарен на животните, защото преди години го спасили. Иво имал здравословен проблем, но се излекувал с яйцата от японските си пъдпъдъци. До преди това обикалял болниците, но лек за полицитемията, която му открили, не се намерил. Днес мъжът раздава от яйцата на хора, които му поискат. Споделя, че са полезни за имунната система. Най-ефикасни са под формата на шейк, подправени с мед и лимон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай