Наш гений ще учи по две програми едновременно

Наш гений ще учи по две програми едновременно | StandartNews.com

Добрич. 16-годишният Мартин Димитров от Добрич е един от седемте български ученици, представили се блестящо на състезанието YES Programe. Това е програма на Американския съвет за образование, финансирана от правителството на САЩ. Седмината българи печелим стипендия за едногодишно обучение зад океана, разказа Мартин. По думите му състезанието било изключително оспорвано и в него са участвали деца от цялата страна.

Тийнейджърът е малко притеснен, защото ще бъде в едно ново общество и смята, че ще е чужденецът. "Ще бъда в обикновено американско семейство и ще уча в обикновено американско училище. Ще ми е трудно без приятелите", не крие притесненията си Мартин. И допълва: "Нямам предпочитания за град, важното е да има хора на моята възраст, с които да общувам". Другата бариера, пред която ще се изправи Мартин, е това, че ще трябва да учи по две образователни програми едновременно.

"В САЩ системата е по-различна от нашата. Аз много държа, като се върна, да съм отново със съучениците си и, за да стане това, ще трябва да положа изпити по всички предмети, за да мога да вляза пак в клас. Затова отсега съм се договорил с приятели да ми изпращат чрез скайп това, което вземат като учебен материал, и ще се подготвям, за да мога да се явя на изпитите", казва тийнейджърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай