„Хвърковата“ чета интелектуалци гостува в Добрич

„Хвърковата“ чета интелектуалци гостува в Добрич | StandartNews.com

В рамките на тазгодишното издание на националните културни празници „Албена 2015" в петъчната вечер обществеността на Добрич за пореден път посрещна „хвърковатата" чета интелектуалци. Автори на три от последните книги, издадени от издателство „Захарий Стоянов" – акад. Стоян Райчевски, акад. Косев и акад. Георги Марков, представиха пред добруджанци своите последни произведения, които накараха присъстващите в огледална зала „Нели Божкова" да се запитат жив ли е възрожденския дух на българина днес, какви са бежанците, които заливат Европа, връщайки ни назад в недалечната история на родината, която е приемала бежанци от Македония, Тракия и Северна Добруджа.

Тримата автори бяха представени от директора на издателството Иван Гранитски, който при изрази благодарност за гостоприемството на Добрич в лицето на кмета Детелина Николова и публично заяви подкрепа за нея на предстоящите местни избори. „Ние интелектуалците подкрепяме ярки личности без оглед на тяхната партийна принадлежност. Детелина Николова е доказал се кмет и затова заявяваме подкрепата си за нейната кандидатура. Добрич в нейно лице има един добър ръководител", каза Гранитски.

Пред журналисти акад. Георги Марков сподели, че не е съгласен с тезата, че книгата е отживелица. „В нашите срещи по места – в училища, в читалища, виждам, че хората четат, интересуват се живо. Т. нар. интернет поколение – младите хора, са много информирани и задават много интересни въпроси, защото те не са обременени с миналото ни. Навремето имаше съветска историография, а сега има англо-саксонска историография. В последната ми книга искам да покажа и да оборя максимата на Екатерина Втора, че победителите не ги съдят, като показвам, че победителите във Втората световна война също са вършили масови убийства и не само Хитлер е този, които е извършил престъпления против човечеството" – каза акад. Марков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай